Tárlat a zene hívószavára

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.04.22.

A MOHA egyesület alkotóművészeinek Zene című jubileumi kiállítása a Városháza Galériában látható.

A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület – Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA) a megalakulásától kezdve minden évben rendez tavaszi tárlatot a kerületben.

moha1
A kiállítás tematikája évente más és más, ami arra inspirálja a művészeket, hogy minden alkalommal új alkotásokkal lepjék meg a közönséget.
Ezúttal a 21 éves alkotókör a 20. tavaszi tárlatát rendezte meg Zene címmel.
– A kiállításon a MOHA összes tagja jelen van egy-egy művel, és meghívtunk külsős kerületi alkotókat is, hogy együtt ünnepeljük a jubileumot. A „hívószóra” született munkák a zene fogalmát járják körül – mondta Árvay Zolta képzőművész, az egyesület elnöke. – A zene világából többeknek Bach, Liszt, Bartók adott ihletet a művek elkészítéséhez. Az alkotások másik részét maga a zene inspirálta. Az ének ősidők óta az ember leghűségesebb társa, abban kimondhatja örömét, bánatát... A zene megérinti a lelket, megörvendeztet, felszabadít és gyógyít. Ott van életünk szinte minden pillanatában.

moha2
A tárlat április 19-i megnyitóján Árvay Zolta köszöntötte a vendégeket, majd Galgóczy Zoltán halk zene kíséretében mondott ünnepi beszédet.
– A zene velünk van ősidők óta – utalt az alpolgármester a kiállítás témájára. – Az emberek már 35 ezer évvel ezelőtt is zenéltek, erről tanúskodik egy németországi barlangban talált furulya, amely egy óriási fakó keselyű üreges szárnycsontjából készült, és amelyet a világ egyik legrégebbi hangszerének tartanak a szakemberek.
Galgóczy Zoltán végezetül arról beszélt, hogy az önkormányzat büszke arra, hogy nagyon aktívak a kerületi művészek, amit az is jelez, hogy szinte minden héten nyílik kiállítás Pestszentlőrincen vagy Pestszentimrén.
Az április 29-ig megtekinthető tárlat kurátora és rendezője Frömmel Gyula és Árvay Zolta volt.