Gondozásba vesszük a kertet!

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.15.

Az időszerű növényvédelmi teendőkről tartott előadást Hertelendi Péter a kertbarátok klubjának április eleji találkozóján.

Az időszerű növényvédelmi teendőkről tartott előadást Hertelendi Péter a kertbarátok klubjának április eleji találkozóján a Pestszentimrei Közösségi Házban. Az aktuális veszélyekre a növényorvosi kamara is felhívta a figyelmet.

kert

A hónap elején ébredezni kezdtek azok a kártevők, amelyek a hideg hónapok alatt védelmet találtak a gyümölcsfák törzsén és vastagabb ágai alatt. Ilyenkor fontos drótkefével vagy favakaróval letisztogatni a fákat, a lehulló kérget pedig elégetni, hiszen így rengeteg kártevőtől lehet megszabadulni. Nem maradhat el a permetezés sem, különösen a szőlő és a gyümölcsfák szorulnak rá a vegyi növényvédelemre.
– A szőlőtőkéket már közvetlenül rügyfakadás előtt, megelőző jelleggel kell permetezni, később pedig folyamatosan ismételni kell a kezelést – hangsúlyozta Hertelendi Péter. – Fontos tavaszi feladat továbbá a talajfertőtlenítés, mert a földben többféle kártevő él és szaporodik. A kiszórt szerek a földbe dolgozva, folyadék hatására oldódnak fel. Idetartozik a gyomirtás is, hiszen a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és a betegségeknek, emellett ez a feladat a füvesítés előtt is elmaradhatatlan.
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívta a figyelmet a selyemfényű puszpángmoly kis hernyóinak ébredésére. Ez a kártevő néhány évvel ezelőtt jelent meg hazánkban, komoly károkat okozva.
– A hernyók a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva rejtőzködnek és rágják le a levélszövet felszínét vagy gyakran a teljes levéllemezt. A védekezésben a legfontosabb teendő a folyamatos, hetenkénti ellenőrzés és a bokrok belsejét is elérő, nagy nyomású permetezés. Az engedélyezett rovarölő szerek főként a fiatal lárvák ellen hatásosak, később a fertőzött ágak lemetszésével védekezhetünk, tehát nem árt időben elkezdeni a védekezést – hangsúlyozta Zsigó György növényvédő mérnök.