Jó szívvel adott segítség

Írta:  Puskás Attila 2016.04.28.

Élelmiszercsomagot kaptak a 65 éven felüliek.

Két helyszínen, a Lőrinci Sportcsarnokban és a pestszentimrei Sportkastélyban várta az önkormányzat élelmiszercsomaggal a kerületben élő 65 éven felülieket április 26-án és 27-én. A mára már hagyományosnak tekinthető akcióban több mint húszezer nyugdíjas korú kapott értesítőt. A tapasztalatok szerint a többség átveszi az adományt, a fennmaradó csomagokat az önkormányzat a karitatív szervezetek segítségével osztja szét.
cs1
A Lőrinci Sportcsarnokba kilátogatott Ughy Attila polgármester is, és a csomagosztásban is segédkezett. Elmondása szerint az ilyen és ehhez hasonló, különböző társadalmi csoportokat segítő akciókkal az önkormányzat szeretné elérni, hogy lehetőség szerint mindenki érezze a gondoskodás szándékát.


Minden csomag célba ér


Az elmúlt évhez képest nőtt a XVIII. kerületben a 65 éven felüliek létszáma. Idén 20 350 fő volt jogosult a tartós élelmiszercsomagra, szemben a tavalyi 19 500-zal.

cs2
- Ez a növekedés csak részben fakad a lakosság öregedéséből. Vannak beköltözők is, nőtt a kerületben élők száma. Ami az akción való részvételt illeti, a tapasztalat az, hogy a jogosultak 80-85 százaléka jön el átvenni az élelmiszercsomagot. A megmaradó adományt a nagycsaládosokat, a hajléktalanokat segítő és egyéb karitatív szervezetek segítségével osztjuk szét – tette hozzá Ughy Attila.
A szatyrokban ezúttal liszt, tarhonya, olaj és negyed kiló őrölt kávé volt. A csomag összeállításakor az önkormányzat figyelembe veszi a nyugdíjasok fogyasztási szokásait.

Pörkölt tarhonyával és juhtúrós pogácsa


- Fiatalember, segítene felvenni a hátizsákot? – szólított meg egy idős hölgy, miután átpakolta a szatyor tartalmát egy szürke sportzsákba. A 81 éves Erzsike néni a Havanna lakótelepről jött el az élelmiszercsomagért.
Arra a kérdésre, hogy mi készül majd ezekből az alapanyagokból így válaszolt: - A főzésben régimódi vagyok. Sokszor készítek nokedlit, szeretem a tésztát, a tarhonyát is a pörkölthöz. Gyakran sütök valamilyen süteményt, vagy pogácsát. Az unokáim kedvence egy különleges juhtúrós pogácsa, a most kapott liszt egy részéből is az lesz – mesélte készségesen.


- Arra is törekszünk, hogy mindig legyen benne valami plusz, mint például most a kávé, vagy legutóbb a teacsomag. Olyan termék, ami ha nem is luxuscikk, de ritkábban veszik meg az idősebbek – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy édességet szándékosan nem tesznek soha a csomagba, mert bár kézenfekvő ajándék lenne, a cukorbetegekre is gondolni kell.


Többféle segítség


A XVIII. kerületben szinte minden korosztály számára próbál rendszeresen némi segítséget nyújtani az önkormányzat. A fiatal házasok számára indították el a Gólyahír programot, amivel az első baba megérkezéséhez járulnak hozzá alapvető babaápolási termékekkel.

cs3
- Az iskolakezdést segítjük minden évben a gyerekeknek járó ingyenes füzetcsomaggal. Az ötven éven felüliek számára létrehozott nyugdíjas akadémia ősszel az ötödik évadját kezdi. Itt évről évre különböző előadások, tanfolyamok révén tartják magukat szellemileg is jó kondícióban a szépkorúak, akiknek az aktivitása példaértékű. Az önkormányzat erejéhez, adóbevételeihez mérten tehát igyekszik valamennyi korcsoporttal törődni, gondoskodni, hogy mindenki érezze, hogy étezik egyfajta kötődés közte és a kerület között.