Támogatói csoport Havanna megújulásáért

Írta:  2012.10.01.
A Havanna lakótelep támogató csoport alakult egy uniós program keretében.
A Havanna-lakótelep vezető szerepet tölt be a fenntartható városi fejlődést elősegítő URBACT II (Urban Action) elnevezésű európai uniós program RE-Block fantázianevű projektjében, amelynek megvalósulása újabb állomásához érkezett: megalakult a lakótelep támogatói csoportja.

A vegyes összetételű – szakemberekből, a Havanna-lakótelepen működő intézmények képviselőiből, ott élő értelmiségiekből álló – csoport feladata az, hogy meghatározza a lakótelep speciális szociális és építészeti problémáit, amelyek megoldásához pályázatok útján pénzt lehet nyerni.

Azonos gondok Európa-szerte

A Havanna-lakótelephez hasonló városrészek Európa-szerte küzdenek az elszegényedéssel, a társadalmi leszakadással. A program célja az, hogy javítsa az ilyen városrészekben lakók életkörülményeit. A XVIII. kerület mellett német, spanyol, román és görög városok is részesei a projektnek, és bár a települések gazdaságilag különböző helyzetben vannak, közös gondjuk, hogy a program által érintett területek mindegyikén leginkább vagy többségében valamilyen nemzeti, etnikai kisebbség él. A program segít innovatív megoldásokat keresni ezen városrészek felzárkóztatására.
– Az URBACT projekt tulajdonképpen egy intézményesített ötletbörze – mondta Csomó Tamás alpolgármester. – A hasonló helyzetben lévő városok, régiók képviselői megosztják egymással a problémáikat, illetve azt, hogy ezeket miként próbálják megoldani. A társadalmi támogatói csoport szerepe itt kezdődik.

Zárt közösség

A XVIII. kerület a Havanna-lakóteleppel került be a programba. Az alpolgármester szerint az itt már korábban lezajlott szociális városrehabilitáció ellenére megmaradtak olyan, főleg szociológiai problémák, amelyek nehézzé teszik a valóságos rehabilitációt. 
Felkészülés még jobb pályázatokra

A Havanna-lakótelep felzárkóztatásának lehetősége egyfajta tanulmány is lehet, kísérlet, hogy milyen lehetőségeket kínál egy ilyen európai uniós kezdeményezés.
– Magam is kíváncsi vagyok, hogy mire jutunk, és bizakodva várom, mire lesz ez jó, és mire lesz elég – mondta az alpolgármester. – Azt tudjuk, hogy az URBACT kiváló előszoba a nagyobb uniós pályázati lehetőségekhez, az EU ugyanis előszeretettel ad olyan építési projektekre pénzt, amelyeket az URBACT program segítségével készítettek elő. Ezért is bízom abban, hogy ez a lehetőség középtávon segítséget nyújt a Havannának. Az előző városvezetést folyamatosan figyelmeztettük, hogy nincs mihez nyúlni, amikor jön egy pályázati lehetőség. Az URBACT viszont tipikusan egy olyan projekt, amelynek keretében elkészülhetnek olyan tervek, amelyek egy új pályázat kiírásakor azonnal elővehetők a fiókból és benyújthatók.
 

– Olyan egyszerű dologra kell gondolni, mint hogy a Havanna-lakótelepnek rossz a híre – mondta Csomó Tamás. – Ezenkívül a szegénység is eléggé szemmel látható. Harminc éve olcsó volt itt az élet, manapság viszont igen drága a megélhetés. A tervezése során mindent kihoztak a telepből, amit a panelépítészetből lehetett. Jól oldották meg, hogy egy központ köré épülve, mintegy falszerűen működött, de ez az akkor jó megoldás mára a hátránya is lett, mert ezáltal zárt világgá vált. A feladat tehát az, hogy kapcsolódási pontokat találjunk a kerület többi részével.

Teljes felújításra van szükség

Az URBACT II Operatív Programon keresztül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló projekt kitűnő alkalom arra, hogy a műszakilag lerobbant házak átessenek egy tényleges felújítási folyamaton.
– A problémák között nincsen különbség, és nagy a veszély, hogy egyszerre fognak tönkremenni ezek az épületek – mutatott rá Csomó Tamás. – Keresnünk kell a megoldást arra, hogy ne a korábbi panelprogramszerű felújítás történjen meg, amely csak arra volt jó, hogy elfedje a valódi gondokat. Az épületek teljes körű műszaki, gépészeti felújításra szorulnak, és ebben hátrányba kerülnek azok a házak, amelyek az esztétikai felújításon már átestek.