Megerősítő, élményt adó

Írta:  Róth Ferenc 2016.05.07.

Jubileumához érkezik május 28-án a minden évben sok-sok hívőt vonzó keresztény ünnepi esemény, az Élő rózsafüzér zarándoklat.

Mint minden évben, az idén is kilenc zarándoklatszakasz lesz ezen a napon egy időben. Ebből kettő a kerületünkben fejeződik be, a Havanna-lakótelepen tartandó szentmisével, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál 19 órától a Szent László-templomban.
Élményt, lelki feltöltődést adott a zarándoklat az elmúlt évtizedben, s feltételezhetően most is átélhetik ezt azok, akik vállalják a hosszú gyaloglást. Fáradtan ugyan, de annál boldogabban érkezhetnek meg a végső állomásra, a havanna-lakótelepi templomhoz.

Soroksárról

Kerületünket két szakasz érinti, és mindkettő itt is fejeződik be.

r1
A 7. szakasz résztvevői a soroksári Nagyboldogasszony-templomtól indulnak 7.30-kor, majd Soroksár utcáin és az erzsébeti temetőn keresztül érkeznek meg a soroksár-újtelepi Fatimai Szűzanya-templomhoz.

Tudta-e,


hogy a Rózsafüzér-zarándoklat nem más, mint egy
imádságos kirándulás a város körül?
hogy a szakaszokhoz útközben is bárhol lehet csatlakozni?
hogy a Mária Rádió élőben közvetíti az egész napos eseményt?
hogy a zarándokok nemcsak egyházi, de népénekekkel is köszöntik e napot?
hogy az imádságos lelkületen túl jó hangulat, piknik is kíséri a zarándoklatot?

 

Ezt követően gyalogolnak el a pestszentimrei Szent Imre-templomhoz, ahonnan pihenő, frissítő után mennek előbb a szemeretelepi Szent István király-templomhoz, majd a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom az úti cél. Innen érkeznek a havanna-lakótelepi Szent László-templomhoz, ahol 19 órakor kezdődik a szentmise. A szakasznak, amelynek hossza 17 kilométer, két helyi szervezője van: Bernáth Mária (30-910-0530) és Tordai Béláné (20-397-6568).

Rákoskeresztúrról

A kerületet érintő másik szakasz a 8. A hívek 9 órakor indulnak Rákoskeresztúrról, a Szent Kereszt-templomtól, ahonnan a Szent Pál-templomig mennek. Ezt követően Rákoshegy, a Lisieux-i Szent Teréz-plébánia a cél, majd Pestszentlőrincre, az erzsébettelepi Szent Erzsébet-templomhoz érkeznek.

Mária rózsafüzére


A portugáliai kisváros, Fátima közelében hat jelenés történt 1917-ben. A katolikus egyház elfogadta, hogy a Szűzanya valóban megjelent három pásztorgyermeknek. Május 13-án a gyerekek nyájat őriztek a város közelében. A déli rózsafüzér-imádság után a közelükben lévő kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a bazilika áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Haza akartak menni, de rögtön egy második villámlás világította be a helyet, kissé távolabb. Ekkor egy tölgyfabokor fölött megláttak egy női alakot, kezében rózsafüzérrel, aki az elmondásuk szerint ragyogóbb volt a napnál. A hölgy azt mondta a három gyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, majd meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13. napján ugyanabban az órában ismét jöjjenek el erre a helyre. A gyermekek így is tettek, és a nő mind az ötször elment hozzájuk.

 

Onnan a miklóstelepi Szent József-templom felé veszik az útjukat a zarándokok, és a Mária Szeplőtelen Szíve-templom érintésével érkeznek meg a Havannára. E szakasz hossza 16 kilométer. Szervezők: Kerekes Sándorné (20-971-6995), Sepsey Erzsébet (30-229-5419) és Antal Attila (30-657-8815).

Élményekkel telve

Szarvas Attila alpolgármester, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese több alkalommal vett már részt a zarándoklaton, és szép emlékeket őriz.

r2
– A jó és imádságos hangulatban az ember szinte észre sem veszi, hogy „mellesleg” közel húsz kilométert is legyalogol. Igaz, az esti szentmisére már mindenki fáradtan érkezik, de az egész nap adta élmény feledteti ezt. Aki eddig még nem próbálta ki, nem élte át, hogy milyen is végiggyalogolni a kerületünkben végződő zarándokúton, az tegye meg, mert estére élményekkel és lélekben gazdagon térhet haza.