Híd, amely összeköti a hagyományokat

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.11.

Podo-Híd címmel tizenegyedik alkalommal szervezett roma–magyar diák kulturális fesztivált a XVIII. kerületi önkormányzat esélyteremtő műhelye május 5-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

A cigány nyelvben hidat jelentő podo szó a két kultúra közötti kapcsolatra utal. Lőke Józsefné (Maya), a XVIII. kerületi önkormányzat esélyteremtő műhelyének vezetője, a Szeretve Tanulni Oktatási Egyesület a roma és más hátrányos helyzetű gyerekek nevelését, oktatását segítő pedagógusok munkaközösségével több mint egy évtizede szervezi fáradhatatlanul a hídépítést. A fesztivál alkalmat ad arra, hogy roma és nem roma gyerekek közvetítésében mutassák be a cigány kultúra értékeit. A fesztivál nevét és szellemiségét a kezdeményező kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola beleegyezésével vették át a szervezők. A vers- és prózamondók cigány költők verseit, népmeséket, mondákat adtak elő, a tánc és ének-zene kategóriában fellépőktől cigány népzenét és táncokat hallhattunk, láthattunk. A kerületi diákok mellett fővárosi és Pestmegyei tanulók is bemutatkoztak. A színpadi műsorszámok bemutatóját a Kondor Béla Közösségi Házban Szarvas Attila alpolgármester alpolgármester nyitotta meg. Előtte „bemelegítésként” a Zenevár Óvoda apróságai műsorral kedveskedtek a közönségnek.

pod

A rendezvény vendége Zarándy Zoltán európai parlamenti képviselői programtanácsadó volt, aki értékes jutalomtárgyakat hozott a versenyzőknek.

A Zenevár Óvoda kis ovisai nyitották meg a programot, énekükkel, táncukkal, versikéikkel elbájolták a közönséget. Szarvas Attila alpolgármester köszöntője után fellépők fellépőket követtek. Volt itt mese, vers, zene, ének, tánc, a zsűri ahogy mondani szokták, nehéz helyzetben volt.

Helyezettek:

Alsó tagozatos diákok

Mese:1. Bodó Leona (Kondor Béla Általános Iskola) 2. Rostás Dzsesszika (Kispest)

Vers: 1.Szolnoki Márió (Bókay Általános Iskola) 2. Lakatos Liliána (Csontváry Általános Iskola) 3. Henter Ágnes (Deák Diák Általános Iskola)

Ének: 1. Balogh Attila (Deák Diák Általános Iskola) 2. Kovács Bertold (Deák Diák Általános Iskola)

Tánc: Különdíj: Amari Voja együttes (Kispest)

Fiatalok:

Vers: 1.Tóth Péter (Budaörsi Tanoda) 2. Szolnoki Bertalan (Bókay Ált.Iskola) Különdíj: Balogh Eliz (Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Kispest) Ifjú tehetség különdíj: Szolnoki Bertalan (Bókay Általános .Iskola)

Ének-zene: 1. Budaörsi Tanoda csoportja 2. Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola (Kispest) csoportja 3. Mátraverebélyi Tanoda csoportja Különdíj: Szolnoki Bertalan (Bókay Általános Iskola)

Tánc: 1. Budaörsi Tanoda csoportja 2. Lakatos Tamás és Balogh Cintia (Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Kispest)

Autentikus cigánytánc: 1. Lakatos Tamás és Balogh Cintia (Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola,

 

– Eddig ez volt a legszínvonalasabb fesztiválunk, a fellépők felkészültsége, az az elegancia, az a jó értelemben vett alázat, ahogy a különböző művészeti ágakhoz nyúltak, és ahogy a produkcióikat bemutatták nekünk, az példaértékű volt – mondta Lőkey Józsefné. – Aki itt volt, az felejthetetlen élményekkel teli napot tölthetett velünk, aki padig nem, az jövőre feltétlenül jöjjön el!

A rendezvény fővédnöke Szarvas Attila alpolgármester, védnöke pedig Lakatos László, a XVIII. kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt.