Hogyan lehet jobb hely a Béke tér?

Írta:  2012.10.05.
Szabadtéri kiállítást rendeztek az 50-es villamos Béke téri végállomásán a terület megújítását elgondoló munkákból.
A Fiatal Urbanisták Tagozata (FUT) országos ötletpályázatot hirdetett meg Magyarország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói és friss diplomások részére.

– A pályázat témájául a Béke tér és környezete megújítását választottuk – mondta Szerdahelyi-Németh Klára, a FUT-munkacsoport vezetője. – A pestszentlőrinci városrész-központ szerepével, funkciójával olyan hallgatói csoportok foglalkoztak, amelyek más-más témában jártasak, és egymás tudását kiegészítve működtek együtt.

A pályázaton 13 hallgatói csoport dolgozott, s a terveket úgy kellett elkészíteni, hogy ne csak a szűkebb szakmához szóljanak. Az ötletpályázat célja az volt, hogy új gondolatokat közvetítsen, és ezekből továbbgondolva egy ténylegesen megvalósítható koncepció születhessen.
Az érdeklődők a kiállítás helyszínén kérdőíveket tölthettek ki, és a FUT-munkacsoport továbbítja majd az összegyűjtött válaszokat, észrevételeket a kerületi önkormányzatnak.

– Meg kellene oldani a Béke téren a gépkocsik parkolását – mondta Baloghné Rózsa Krisztina helyi lakos, üzlettulajdonos. – Az utóbbi időben megnőtt a biciklisták száma, ezért kerékpártárolókat is el kellene itt helyezni. Örülök a szabadtéri kiállításnak, mert nagyon hasznos közösségi program. Sok érdekes, friss ötlettel találkoztam, amelyeket érdemes megfontolniuk a döntéshozóknak.
– A Béke tér közelében lakom – vette át a szót Tóth Marcel. – Tetszik, hogy park van a téren, amelyet mindig gondoznak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tervekben szerepeljen zöldfelület. Jó volna, ha lenne még néhány pad, és egy-két közösségi térre is szükség volna.
A beérkezett pályaművek november 8-ig megtekinthetők a PIHGY Múzeumsarok kiállítóhelyén (Szent Lőrinc sétány 2.).