A félelem érthető, a gyűlölet nem

Írta:  P.A. 2016.05.18.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint Magyarországra nézve nem jelentenek biztonsági kockázatot a menekültek.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint Magyarországra nézve nem jelentenek biztonsági kockázatot a menekültek. A politikus többek között erről beszélt a XVIII. kerületi Demokratikus Kávézó május 10-i összejövetelén.

vadai
- Az idegentől, a mástól való félelmet meg lehet érteni, de az a gyűlölet, ami sokak részéről a menekültek felé megnyilvánul, érthetetlen – mondta Vadai Ágnes. – Nagyon kevés menekült van jelenleg Magyarországon, és tudomásul kell venni, hogy az ország sohasem volt célállomása ezeknek az embereknek. Egyébként nem biztos, hogy jó, hogy nem akarnak idejönni, megtanulni magyarul és letelepedni.
A DK alelnöke úgy véli, hogy a menekültek között számos olyan tanult szakember – pl. orvos, mérnök - is van, akiket érdemes lenne itt tartani.
- Ugyancsak meg kell említeni a háború elől menekülők lélektanát, amit számunkra, és a kormány tagjai számára is ismerős lehet a délszláv háború idejéből. Konkrétan azt, hogy az emberek többsége hazament, amint rendeződött a helyzet a szülőföldjén – tette hozzá Vadai Ágnes, aki rámutatott arra, hogy a menekültáradat akkor lett nagyobb, amikor Oroszország is beszállt az Iszlám Állam elleni harcba. – Az oroszok ugyanis olyan területeket is bombázni kezdtek, ahol addig nem volt fegyveres konfliktus.
A menekültek európai befogadásáról szólva a képviselő úgy vélekedett, hogy az itthon talán a legtöbbet kritizált Németország, már csak a történelme miatt sem lehet bezárkózó.
- A németek megtanultak együtt élni a törökökkel, a bosnyákokkal, és minden olyan nemzetiséggel, amelyik az évek során menekültként érkezett.