Patinás intézmények újulhatnak meg

Írta:  Kerékgyártó György 2016.05.20.

A szűkösebbre szabott uniós pályázati lehetőségek ellenére folytatódik a kerületi intézmények felújítása.

A szűkösebbre szabott uniós pályázati lehetőségek ellenére folytatódik a kerületi intézmények felújítása. A legtöbb épületben energetikai korszerűsítésre van szükség. A pályázati részvétel mellett többek között a Heim Pál Gyermekkórház támogatásáról döntött az önkormányzat képviselő-testülete május 12-én.

TEST1

A fővárosi kerékpárút-hálózatra kíván rákapcsolódni Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata Csepel önkormányzatával közösen. Erre most a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, pályázati forrás felhasználásával van lehetőség, ha az érintett önkormányzatok a fővárossal közösen vesznek abban részt.
– Egy haránt irányú kerékpárútról van szó, amely a kerületen áthaladva a Duna menti utat kötné össze a Rákos mentivel – magyarázta ellenzéki kérdésekre válaszolva Ughy Attila polgármester. – Vagyis az új út közvetlenül elérhetővé tenné a helyi kerékpárosok számára a budapesti hálózatot. Ez turisztikai szempontból legalább olyan fontos lépés, mint a munkahely és az otthon közötti biciklis közlekedést tekintve.
A képviselő-testület a május 12-i ülésen amellett szavazott, hogy az önkormányzat vegyen részt a pályázaton.

Lendületben maradni

Új csoportszobát, öltözőt és vizesblokkot kaphat a pestszentlőrinci Csemete óvoda annak köszönhetően, hogy a képviselő-testület döntése nyomán a kerület részt vesz a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán. Ahhoz, hogy a Gyöngyszem óvodában is fejlesztéseket lehessen végrehajtani, egy másik pályázaton igyekszik forrást szerezni az önkormányzat. Bár az épületben már folynak munkálatok, a pályázattal további átalakításokhoz szerezhető támogatás. Márpedig a Gyöngyszemben szükség van egy új foglalkoztató- és egy megfelelő tornaszoba kialakítására. Az önkormányzat ezeken túlmenően fontosnak tartja a Csiga-biga bölcsőde energetikai fejlesztését is. Az 1960-ban emelt épületben elöregedtek a nyílászárók, a teljes szigetelés hiányzik, és a fűtési rendszer sem tökéletes már. A testület döntött az a Bókay és a Dohnányi iskola, valamint a Napsugár és a Micimackó bölcsőde energetikai korszerűsítéséről is.

TEST2
Hunyadi István városigazgató így nyilatkozott a tervekről:
– A jelenlegi uniós ciklusban szűkösebbek a pályázati lehetőségek, mint a korábbiban, de nem szeretnénk, ha megtörne az a lendület, amellyel a kerület az előző négy évben hozzálátott az intézmények felújításához, ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Ezek a pályázatok is ilyenek.

Segítség a kórháznak

A kerületi gyermekorvosi ügyelet ellátása érdekében szolgálati autó vásárlásával támogatja az önkormányzat a Heim Pál kórházat. Az intézmény és Pestszentlőrinc-Pestszentimre együttműködése hosszú időre nyúlik vissza. A kerületi egészségügyi ellátást érintő fontos döntés, hogy az önkormányzat felbontja az egyik háziorvosi praxisra kötött szerződést. Kassai Dániel (LMP) érdeklődésére Dömötör István alpolgármester elmondta, erre azért van szükség, mert a praxisra szerződött orvos négy évvel ezelőtt külföldön vállalt munkát, és azóta ebben az orvosi körzetben folyamatosan helyettesítéssel látják el a betegeket. Tehát az állapot fenntarthatatlan, ezért az önkormányzat megpályáztatja a háziorvosi praxist.