Együtt táncolt a kerület

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.25.

A tánc világnapja – a tánc a szenvedélyünk címmel színes táncos programot rendezett a Kondor Béla Közösségi Ház a megújult Kossuth téren május 20-án.

A Fővárosi Önkormányzat 2013-ban meghirdette a Tér_Köz városrehabilitációs pályázatot Budapest közösségi tereinek fejlesztésére. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata sikerrel adta be A Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása című pályázatát. A Kondor Béla Közösségi Ház és intézményei rendszeresen szervez a térre programokat, hogy népszerűsítse a helyet.
A tánc világnapja ugyan április 29-én van, de miután nemcsak sportos, hanem táncos kerület is a miénk, ezért a Havanna-ünnep szervezői úgy gondolták, hogy ha kicsit később is, de a Kondor Béla Közösségi Ház fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett négynapos program egyikét a táncnak szentelik.

kolibir
A kerületben számos táncegyesület, tánccsoport, táncegyüttes működik, amelyek kínálata a néptánctól az akrobatikus rock and rollon át a modern táncokig terjed. Ők kaptak lehetőséget a fellépésre. Elég, ha csak a Botafogo Táncegyüttest, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskolát, a Kolibri Táncegyüttest vagy éppen a New Dance World tánciskolát említjük a színpadra lépők közül.
A Csontváry iskolában működő Kolibri Táncegyesület művészeti vezetője, Róthné Major Klára elmondta, hogy a modern táncot, amelyet ő is oktat, a nagycsoportos óvodás kor vége felé érdemes elkezdeni. Öt-hatodik osztályos korban már igen jó eredményeket lehet elérni a gyerekekkel, később pedig jön a vízválasztó: a nagyobbak közül azoknak, akik csak hobbiból táncolnak, egyre inkább más programok lesznek fontosak, azok járnak hűségesen az egyesületbe, akik táncosok akarnak lenni.
A Kolibri sátra előtt a közönség is megtanulhatott Róthné Major Klárától egy egyszerűbb koreográfiát, amit aztán együtt eltáncoltak. Később, amikor besötétedett, az est fénypontjai a világító ledes léggömbök voltak. A nézők egy-egy lufit kaptak, amelyeket egyszerre repítettek a magasba. Az egyre távolodó világító gömböcskék varázslatos hangulatot árasztottak.