Nagyobb lehet a tisztaság

Írta:  2012.10.16.
Tizenegy szelektív hulladékgyűjtő szigetet kerítenek be az önkormányzat kérésére.
Tizenegy szelektív hulladékgyűjtő szigetet kerítenek be az önkormányzat kérésére a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai, hogy illetéktelenek ne tudják kiszedni azokból a szemetet.

Elkerített gyűjtősziget a Barcika téren

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén tapasztalható gondokkal már foglalkoztunk. Első lépésként Lévai István Zoltán alpolgármester kérésére figyelőszolgálatot hozott létre a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. a rendőrség, a közterület-felügyelet, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a lőrinci, az erzsébet-bélatelepi és az imrei polgárőrség összefogásával. Mindez azonban önmagában nem elég, hiszen lehet minden gyűjtőszigetet 24 órában őrizni vagy figyelni.
A probléma nemcsak kerületünkben jelentkezik, hanem szinte mindenhol, ahol színes szemétgyűjtők találhatók. A legnagyobb gondot az okozza, hogy – elsősorban a hajléktalanok – felborogatják azokat, majd miután kiszedték a számukra értékes hulladékot, gusztustalan szemétkupacokat hagynak maguk után. 
Folyamatosan leadható a veszélyes hulladék

Az év közbeni sikeres gyűjtőakciókon túl a Jegenye fasor 15. mellett található hulladékudvarban folyamatosan leadható a háztartási veszélyes hulladék. A telep hétfőtől péntekig 10–18 óráig, szombaton 8–14 óráig tart nyitva. Alapvetően bármilyen veszélyes hulladék (használt sütőzsiradék, fáradt olaj, akkumulátor, elektronikai berendezések stb.), illetve papír- és műanyagszemét, italos doboz, valamint üveg leadható. Az átvevőhely telefonszáma 06/30-481-1129, amelyen bővebb felvilágosítás kérhető a leadható hulladékról.
 

– A gyűjtögetők elsősorban a fémdobozokat, a műanyag palackokat és az üvegeket keresik, mert ezekből tudnak néhány forintot összeszedni, hogy valamennyire fenntartsák magukat. Ez a viselkedés sajnos még érthető is, de a felborogatott kuka és a szemét ott marad, nem beszélve arról, hogy a környezetszennyezésen és a rongáláson túl a zajos tevékenység is zavarja a lakók nyugalmát. Ezt igyekszünk a jövőben megakadályozni azzal, hogy az önkormányzat megrendelésére 11 szelektív szigetet úgynevezett kalodával kerítünk be – mondta Péntek Tamás, a Városgazda Zrt. Városüzemeltető Divíziójának vezetője.
A Barcika téren már korábban elkészült egy kaloda, és az újak is ehhez hasonlóak lesznek, a vasrudak betonba ágyazva védik majd a színes szeméttárolókat. A megoldás egyszerű, olcsó, de hatékony, mert amíg a szemétszállító autó daruval ki tudja emelni az ürítéshez a tárolókat, addig emberi erővel ezután már nem boríthatók fel.

Tavasszal átrendezték a Vaút utcai szelektívgyűjtő.telepet is