Lengyel halászok a Havannán

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.06.

A XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat lengyel tanulmányi versenyt rendezett a helyi általános iskola 7-8. osztályos diákoknak.

A gyerekek a Kondor Béla Közösségi Házban gyülekeztek a tanulmányi versenyre, ahol Balogh Katarzyna Miroslawa, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Tóthné Szegedi Iwona, elnökhelyettes várta őket. A szervezők elmondták, hogy a játékszabályokat, és kezdődött az izgalmas kaland, amihez Lengyelországgal kapcsolatos ismeretekre volt szükség.

l1
– A verseny nem a megszokott módon, hanem játékos formában, jó hangulatban zajlott – mondta az elnök. A csapatoknak hét állomáson kellett a feladatokat időre, jól teljesíteni. Azonban egy fontos szabály volt, hogy tankönyvet, mobiltelefont és egyéb technikai eszközöket nem használhattak, csak a fejükben lévő „kis fiókokat” nyithatták ki. Olyan kérdéseket kaptak, amiről már az iskolai tananyagban is találkozhattak. Tudniuk kellett például, hogy melyik tengerben halásznak a lengyel halászok? Melyik városban, mikor született Bem apó? Fel kellett sorolniuk Lengyelországban található hegységeket, folyókat. Mind ezek a kérdések borítékban voltak, amiket az állomáshelyeken kapták meg a gyerekek, ott kellett megadniuk a válaszokat és ott kaptak további „parancsot”...

l2
A nemzetiségi emlékműnél például két „lengyel halásznő” várta őket, a gyógyszertárban egy „krakkói ember”, akinek fájt a torka és csak mutogatni tudott, a katolikus templomban „Szent Kingától” kaptak borítékot és utasítást. Aki legelőször teljesítette a feladatokat és a legkevesebb hibaponttal, az a csapat jutalma néhánynapos lengyelországi kirándulás lesz.
A tanulmányi versenyt a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat minden évben megrendezi. Ezúttal négy kerületi általános iskola 7-8. osztályos tanulói vettek részt a megmérettetésen, de a szervezők örömmel vennék, ha jövőre többen jelentkeznének.

l3