Határtalanul jól érezték magukat

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.07.

A Kastélydombi Általános Iskola Határtalanul! pályázat keretében Erdélyben járt május 23-tól május 28-ig.

A Kastélydombi iskola évek óta eredményesen pályázik a Határtalanul! programra. Idén sem történt ez másként, a 2015 nyarán benyújtott pályázat sikeres elbírálása után csodálatos hat napot tölthettek Erdélyben. Az utazás témája erdélyi kulturális örökségünk megismerése volt. Az útvonal megtervezésekor szem előtt tartották a pedagógusok, hogy minél több helyszínen ismerhessék meg tanulóik az Erdélyben ma is élő népművészeti, építészeti, történelmi emlékeinket.

Útjuk első állomásai Körösfő és Kolozsvár voltak. Körösfőn Péntek László, a település korábbi alpolgármestere megmutatta a falu csodaszép, kalotaszegi hímzésekkel, faragott kazettás mennyezettel díszített református templomát. A gyerekek társadalmi munkaként megtisztították a templom mellett található kopjafák környezetét. Kolozsváron felkeresték a Házsongárdi temető nevezetes magyar halottainak síremlékeit, majd Mátyás király szobránál és szülőházánál tartottak a diákok előzetes felkészülés alapján kiselőadásokat.

kd

Második napon a Tordai sóbányát és a Tordai-hasadékot keresték fel. A sóbánya óriási élmény volt a gyerekeknek, ahol közel három órát töltöttek. Az ismeretszerzés mellett szabadidős programnak is kiváló volt a sóbánya, mert óriáskerék, látványlift, játszótér, sőt csónakázási lehetőség várta őket. Délután a Tordai-hasadékban tettek túrát, majd Farkaslakán a helyi általános iskola csapatával találkoztak, hogy barátságos focimeccset játszanak. Az ottani hetedikeseket osztályfőnökük kísérte el a meccsre, aki egyébként román nyelvet tanít, és szinte alig beszél magyarul. Ennek ellenére a pedagógusok megértették egymást, a gyerekek új barátokat szereztek. Farkaslakán a Kastélydombi iskola diákcsapata megkoszorúzta Tamási Áron emlékművét.

A következő két éjszakát Gyimesbükkön töltötték, Deáky András vendégszeretetét élvezve. Harmincöt év után neki köszönhetően éledt újjá a faluban a magyar nyelvű oktatás, éveken át tartó munkával, kitartással sikerült elérnie az ezeréves magyar határon álló vasúti őrház felújítását. A település terveiben szerepel, hogy a gyimesbükki Rákóczi-várat újjáépítsék. A pestszentimrei kirándulók Deáky Andrástól szívhez szóló idegenvezetést hallhattak, és csángó estet is szervezett nekik. Székely ételeket kóstolhattak, népdalokat, néptáncokat tanultak.

A kastélydombis tanulók ellátogattak a Szent Anna-tóhoz, idegenvezetéssel bejárták a Mohos Tőzeglápot, Máréfalván székelykapukat láttak, Csíksomlyón a kegytemplomot. Madéfalván és a Nyergestetőn megemlékeztek a székelyek hazát védő hősiességéről, áldozatvállaló hazaszeretetéről. A diákok jártak Parajdon, Szovátán, Korondon, Székelyudvarhelyen, Torockón, s mindenütt szeretettel fogadták őket.

Királyhágónál búcsút vettek Erdélytől, és felejthetetlen élményekkel tértek haza.