Aeropark: időutazás repülőgéppel

Írta:  bp18.hu 2016.06.13.

Az idei Múzeumok Éjszakájának legnagyobb meglepetése alighanem a ferihegyi Aeropark lesz.

Az idei Múzeumok Éjszakájának legnagyobb meglepetése alighanem a ferihegyi Aeropark, a Goldtimer Alapítvány és a Budapest Airport közös programja lesz: nosztalgiarepülés Budapest fölött egy 1949-ben készült Li–2 típusú veterán repülőgéppel. A különleges élményhez az is hozzájárul, hogy az utasokat egy Ikarus 55 „faros” autóbusz viszi a géphez az Aeroparkból.

ap1
A Goldtimer Alapítvány felújított Li–2-es gépével 15-20 perces sétarepülést lehet tenni a főváros fölött. A repülő 1949-ben készült a Szovjetunió taskenti (Üzbegisztán) 4. sz. repülőgépgyárában. A Li–2-es tulajdonképpen az 1936-ban az Egyesült Államokban forgalomba állított Douglas DC–3 Dakota (katonai változat C–47) licencváltozata, amelynek gyártását Borisz Liszunov orosz mérnök vezetésével indították el. A gyártás során komoly mérnöki munkát jelentett a collos alapú rendszerről átállni a metrikus rendszerre, új, orosz fejlesztésű motort párosítani az amerikai konstrukcióhoz és megerősíteni a futóműveket a nagyobb igénybevételhez, amit a füves-havas-jeges szovjetunióbeli repülőterek jelentettek.
A világ egyik legjobban sikerült konstrukciójú gépéből összesen csaknem 20 ezer épült. Az alapítvány gépe először a Magyar Néphadsereg színeiben repült, majd 1958 és 1964 között a Malév használta, amely a belföldi repülések megszűnése után ismét a honvédségnek adta. Végül 1974-ben Szolnokról vonult a gép múzeumi pihenőre. A repülésrajongók több ezer munkaórában állították helyre 2001-ben, és 2002-ben kapta meg a légi alkalmassági engedélyt. A 10 900 kg felszálló tömegű repülőt két, egyenként 1000 LE teljesítményű AS-62IR típusú kilenchengeres csillagmotor emeli a levegőbe, ahol 220–260 km/h utazósebességgel akár 2000 km-t is meg tud tenni. Egyébként ez az egyetlen még Malév-színekben közlekedő légi jármű.
A nosztalgiaélményt fokozza, hogy a mostani Múzeumok Éjszakájára felújítottak egy Ikarus 55-ös (farmotoros) veterán autóbuszt, amiből öt darabot rövid ideig a repülőtéren belül is használtak 1960-tól. Ez a busz szállítja majd a Li–2-es utasait az Aeroparkból a repülőgéphez.

Az Ikarus 55-ös egyébként igazi különlegesség, hiszen ebből a javarészt távolsági járatokra tervezett, 1953-ban konstruált buszból viszonylag kevés példány készült. Később áttértek a két automata ajtós, szintén farmotoros/léghűtéses Ikarus 66-os modellre. A külföldről visszaszerzett és felújított példány – a BKV értékmegőrzési programjának részeként és a Légiközlekedési Kulturális Központ szakmai támogatásával – most malévos festést kapott, így rója a kilométereket.
A Múzeumok Éjszakáján az összes program központja és indulási helye a 2-es terminál melletti Aeropark repülőmúzeum, ahol neves magyar gépkapitányok mutatják be az éjszakai pilótafülkéket és a földi kiszolgálóeszközöket. Lesz mentő-, tűzszerészeti, katasztrófavédelmi bemutató, repülőgép-szimulátor és autózás oldtimer repülőtéri járművekkel.
– Régóta szerettünk volna teljes nosztalgiaélményt kínálni a repülés és a repülőtér szerelmeseinek. Az idei Múzeumok Éjszakájára végre minden összejött, így az érdeklődők egymás mellett láthatják, és ki is próbálhatják mind az Ikarus 55-öst, mind a Li–2-est – mondta Somogyi-Tóth Gábor, az Aeropark igazgatója. – A nosztalgiarepülések mellett természetesen egy sor más izgalmas programot, egyebek mellett repülőtér-látogatást kínálunk az érdeklődőknek, a gyerekek légiutaskísérő-tanfolyamon vehetnek részt, és lesznek pódiumbeszélgetések is.
A repülésre június 17-én délig lehet jelentkezni. Az árak és a további részletek a www.li-2.repterlatogatas.hu oldalon olvashatók.