Az élet fejjel lefelé

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.15.

Új-zélandi kalandozások címmel tartott előadást Domaniczky Endre június 9-én a városháza dísztermében.

A Pátria Páholy Egyesület meghívására idén két előadást tartott a déli félteke két, tőlünk távol eső országáról az ott korábban konzulként dolgozó Domaniczky Endre. Az első alkalommal Ausztráliába, ezúttal Új-Zélandba kalauzolta el az érdeklődőket.

Ausztráliában, amely az egyetlen olyan ország a földön, amely egy egész kontinensre terjed ki, jelentős magyar közösség él. Hazánkfiai már az 1848–49-es forradalom után megjelentek az országban, ahol többen a victoriai aranymezőkön próbáltak szerencsét. Victoria állam székhelye, Melbourne, amely Ausztrália első fővárosa is volt, már régóta magyarok által lakott helynek számít.

patr1

Itt található a déli félteke legnagyobb magyar központja, a Wantirna, illetve a kontinens két magyar tulajdonban lévő temploma is. A város sokszínű hagyományainak köszönhetően jelentős európai és közép-európai örökséggel rendelkezik. Az időjárása kellemes, bár változékony. A számtalan villamos – a világ legnagyobb villamoshálózata itt található – enyhíti a budapestiek honvágyát.

Sydney a kontinens első európai települése, számban kicsit megfogyatkozott magyar közösségének gyökerei szintén a XIX. századra nyúlnak vissza. A zegzugos öblök városa mára több mint öt millió ember otthona, itt a mindennapi élethez fontos a tervezés, hogy a dugókat elkerülhessük. Időjárása kellemes, nyara (decembertől februárig) napos és meleg. Itt található a híres Operaház, amely a város jelképe lett, az öblök között pedig kompok közlekednek.

A queenslandi Brisbane-t már trópusi környezet veszi körül. A napfény és a meleg városa és állama országon belül és kívül egyaránt népszerű. Nem véletlen, hogy egyre több magyar települ ide, a hosszú, homokos tengerpart menti városokba.

Adelaide, magyar közösségének létszáma alapján a negyedik hellyel büszkélkedhet. Rendezett és építészetileg sokszínű belvárosában nagyon sok a látnivaló.

Ausztrália fővárosa azonban nem a tenger partján, hanem egy magas hegyek által körülölelt medencében fekszik. Canberra 2013-ban születése századik évfordulóját ünnepelte. Ausztrália legnagyobb szárazföldi városáról van szó, több mint 300 ezer lakossal, környezete pedig az érintetlen hegycsúcsoktól a páfrányerdőkön át a csodálatos déltengeri tengerpartokig számtalan látványossággal csalogatja a látogatót. Kihagyhatatlan érdekessége: a királyi botanikus kert, ahol valamennyi ausztrál növényfaj megtalálható.

Új-Zéland, Ausztrália „kistestvére”, egykor a kontinens része volt. Területe 1200 kilométer hosszan nyújtózik végig a Csendes-óceánban.

patr2

– Ez az örökké változó természet földje, felszínét máig a természeti erők, a vulkánosság és a földrengések formálják – mondta Domaniczky Endre. – Az Északi-sziget vulkánjai ma is időről időre működésbe lépnek, így a látogató valóban akár az ott forgatott Gyűrűk Ura szereplőjének is érezheti magát a fortyogók, gejzírek és iszaptavak mellett sétálva.

Új-Zéland fővárosát, Wellingtont mesebeli környezet öleli körül, viszont fekvése miatt könnyen elnyerheti a világ legszelesebb városának címét.

– A sziget legnagyobb városa az északi csücsökben elterülő Auckland, amelyet szinte minden oldalról tenger vesz körül, s környékén rengeteg a látnivaló, akár hatalmas erdőségekre, akár egyedülálló barlangokra, akár gejzírekre vágyunk. A szigetek első lakói, a maorik nagyrészt az Északi-szigeten élnek. Egykori harci táncukat, a hakát máig előadják hivatalos események alkalmából éppúgy, mint esküvőkön vagy temetéseken. Az új-zélandi himnusz maori és angol nyelvű, ezzel is szimbolizálva az ország két államalkotó népét és ezek kulturális hagyományait – mesélte az előadó.

A Déli-sziget kevésbé lakott és nehezen megközelíthető területein csodálatos természeti szépségek rejtőznek. Hatalmas hegyláncolata az európai Alpok csipkés és hófödte csúcsaira emlékeztet.

– A nyugati parti út végig az úgynevezett Alpok lábainál, az óceán partján halad, de a különböző hágókon több helyütt is átkelhetünk a keleti parti nagyvárosokba: a földrengésektől sújtott, egykor megkapó szépségű Christchurchbe és Dunedinbe.

Hatalmas tavak partján elhaladva, a délnyugati csücsökben érhetünk el a hatalmas hegyek ölén rejtőzködő Queenstown-ba, majd Fiordland-ba, ahol az érintetlen vadonban a sziget ember megjelenése előtti állapotát is megcsodálhatjuk.

Az előadás előtt Mester László, a Pátria Páholy Egyesület elnöke köszöntötte az érdeklődőket.