Tovább viszik Semmelweis örökségét

Írta:  Puskás Attila 2016.06.26.

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötte a XVIII. kerületi önkormányzat a június 23-án tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

A magyar anyák megmentőjeként emlegetett nemzetközi tekintélyű, ám életében itthon szinte megbélyegzett orvosnak köszönhető a fertőtlenítő kézmosás elterjedése, amivel a XIX. század első felében ugrásszerűen lecsökkent a gyermekágyi lázban elhunytak száma.

sem1
A Rózsa Művelődési Házban rendezett díjátadón Ughy Attila polgármester köszöntötte a kitüntetetteket és a vendégeket.
- Ezen a napon hagyományosan orvosainkat, gyógyítóinkat, a betegeket segítőket köszöntjük. Ők azok, akik továbbviszik Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének örökségét – mondta beszédében a polgármester. – Semmelweis, akinek a szakmai nézeteiért egész életében küzdenie kellett, rájött, hogy a gyermekágyi láz terjedését az orvostanhallgatók okozzák azzal, hogy a boncolásokat követően átmennek az I. számú klinika szülészeti osztályára, és ott kézfertőtlenítés vizsgálják az állapotos édesanyákat. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés e speciális fajtája harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló 2. számú gyermekklinikán. Semmelweis Ignác kötelezte az orvosokat, orvostanhallgatókat és ápolókat a klinikára való belépéskor a klórmészoldatos kézmosásra, és az egyes betegek vizsgálata közötti tisztálkodásra is. Ez akkoriban rendkívül népszerűtlen intézkedés volt. Semmelweisnek küzdenie kellett igazáért, mert az orvoslásban még nem álltak rendelkezésre olyan eszközök, amelyek megmutathatták volna a kórokozót. Megfigyelések sokasága, nagy szakmai tapasztalat kellett ahhoz, hogy ez a szilárd hit a halála után évtizedekkel is életeket mentsen.

sem2
A kitüntetéseket Ughy Attila adta át Dömötör István alpolgármesterrel együtt. A Semmelweis-díjat idén öten vehették át. Dr. Gyepessy Mária házi gyermekorvosi, Dr. Weisinger Éva gyermekfogorvosi, Dr. Kenesei Katalin pedig felnőtt háziorvosi tevékenységéért részesült az elismerésben. Kiemelkedő szakmai munkájáért kapott díjat Kőrösi Ildikó, a Zsebők Zoltán Szakrendelő laboratóriumának vezető asszisztense és Szabóné Vernyei Zsuzsanna iskolai védőnő.

sem3
A rövid ünnepi műsorban Dr. Greschik István, a Péterffy Sándor utcai kórház főorvosa Johann Sebastian Bach 2. partitáját, és egy ír népdal feldolgozását játszotta el hegedűn, a zeneszámok között Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő Weöres Sándor Az éjszaka csodái című versét adta elő.

sem4