Közbiztonság és egészség

Írta:  Puskás Attila 2016.06.30.

A népszerű Havanna-piac felújítására is lehetőség lesz.

Az önkormányzat rendszeresen támogatja, a lehetőségeihez mérten anyagilag vagy tárgyi adományokkal, a kerületi feladatokat is ellátó szervezetek – a rendőrség, a katasztrófavédelem vagy éppen a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat – munkáját. A képviselő-testület a június 28-i ülésén megerősítette, hogy az év hátralévő részében sem lesz ez másként. Ugyancsak határozat született az Országos Mentőszolgálat Alapítvánnyal kötendő adományozási megállapodásról.


Járőr a strandon


Az ülésre meghívott Minyóczky Árpád, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője megköszönte a testület bizalmát, és igyekezett megnyugtató választ adni a Makai Tibor (Jobbik) által jelzett problémára: azaz mit lehet tenni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy kétes egyének mosdatlanul, ruhástul fürödjenek a Bókay-kerti strandon?

min
– Az elsődleges intézkedés ilyen esetben a strandon működő biztonsági szolgálaté, de abban az esetben, ha rendőri intézkedés szükséges, természetesen segíteni fognak a kollégáink – mondta a kapitányságvezető, hozzátéve, hogy a jövőben a gyalogos járőr útvonalába beillesztik a strand területét is, ezzel is növelve a kulturált módon fürödni, pihenni vágyók biztonságérzetét.


Kulturált piac


Az elmúlt években különféle hazai és uniós pályázati lehetőségek révén több területen is jelentős volt a fejlődés a kerületben. Legyen szó akár intézmények felújításáról, közterületek megújulásáról vagy bármely más területről, az önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázatokat. A Tér_Köz pályázat segítségével kívánják felújítani a Havanna-lakótelepen működő piacot. A nagy népszerűségnek örvendő piac megfizethető áraival, minőségi termelői áruival nem csak a kerületből vonzza a vásárlókat.

hav
– A piac kulturáltságán javítani kell – válaszolt Ughy Attila polgármester az erre a célra előirányzott összeget sokalló képviselői megjegyzésekre. – Olyan területet kell kialakítani, amely méltó körülményeket teremt a heti vásárnak, más napokon pedig egyéb közösségi eseményekre is alkalmas.

Marad a füzetcsomag


Az önkormányzat továbbra is támogatja a kerületi általános iskolás gyerekek iskolakezdését. A diákok tehát idén is számíthatnak az ingyenes füzetcsomagra. Dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző asszony elmondta, hogy a füzetek beszerzése és leszállítása nagy gondossággal történik, és az eddigiekhez hasonlóan a tanév első napján valamennyi általános iskolában ott lesznek a 10 darabos csomagok.
Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért képviselője felvetette, hogy nem volna-e célszerűbb a füzetcsomagot a jövőben a tanévkezdet helyett az utolsó tanítási napon átadni. Szerinte ez további segítség lenne a szülőknek, mert előre láthatnák, hogy mely füzetekből kell kevesebbet vásárolni. Molnár Ildikó erre úgy válaszolt, hogy technikailag lehetséges a tanév végi füzetosztás, csak képviselő-testületi döntés kell a változtatáshoz.