Színes a nyár a Bókay-kertben

Írta:  Kerékgyártó György 2016.07.07.

Jó közösség és sok program várja a kerületben táborozó gyerekeket.

Kiugró érdeklődés mellett indultak el a kerületi táborok. A legtöbb turnust és programot a Bókay-kerti napközis tábor, illetve a Városgazda Utánpótlás Akadémia sporttábora kínálja a nyár végéig.

Kollégámmal csak egy jó fotót szerettünk volna készíteni.

– Én csinálom az angol spárgát! – ajánlkozott gondolkodás nélkül a Bókay-kerti napközis tábor mazsorettrajának egyik agilis leánytagja.
– Akkor én a hidat – hangzott a következő ajánlat, és rá a harmadik: – Én is azt.
Az eredmény láttán fotós kollégámmal egyszerre jegyeztük meg:
– Hát, ezt nem most kezdtétek.
– Micsoda? – vágta rá az agilis szőke. – Harmadik napja járok ide. – De azért elárulta a megfejtést is: – Viszont már egy ideje tanulok ritmikus gimnasztikát.

Sok egyben

Az igazság az, hogy ha az ember egy júniusi délelőttön belép a Bókay-kertbe, nehezen tudja felmérni elsőre, ki hova tartozik, az óriási park területén ugyanis egyszerre több bejárós rendszerű tábor működik. A legtöbb létesítményt az önkormányzat egész nyáron át hetes turnusokban működő napközis tábora, valamint a Városgazda Utánpótlás Akadémia szakosztályainak tábora foglalja el, de emellett itt vannak például a 4seasons síiskola görkorisai vagy a Kis-Pingvin úszói is. Közben pedig rendíthetetlenül üzemel a strand, amelyet a meleg időben már a hétköznapokon is szépen megtöltenek a kerületiek, no meg a táborozók, akik itt heverik ki a más sportágakban szerzett fáradtságot. Mint megtudtuk, még az akadémia úszói is ide járnak relaxálni, hiszen az önfeledt pancsolás azért más, mint a fegyelmezett edzés mély vízben.
Kuba Gábor, az önkormányzati napközis tábor vezetője már korábban elmagyarázta a Városkép olvasóinak az itteni rendszert: a gyerekek a rendkívül kedvezményes részvételi díjért a napi három étkezés mellett folyamatosan sport- és szabadidős programokon, kiránduláson, hajókázáson, cirkuszi és bábelőadáson, állatkerti és múzeumlátogatáson és sok egyéb programon vehetnek részt. Akinek mindez nem elég, az csekély felárért csatlakozhat valamelyik speciális foglalkozásokat és ismereteket kínáló szakrajhoz. Mint például a már említett, évek óta a legnépszerűbbek közé tartozó mazsorettszakrajhoz. Vagy a zumbásokhoz, akik a rekkenő hőségben is kitartóan gyakoroltak egy árnyas teraszon.

Bárki jöhetett

A Városgazda Utánpótlás Akadémia épp hogy lezárta egy látványos Bókay-kerti strandmegnyitóval egybekötve az idei versenyidényt, már el is indította a szakosztályi napközis sporttáborokat, méghozzá két helyszínen: a Vilmos Endre Sportcentrumban és a Bókay-kertben. A strandlabdarúgó- és futsalszakosztályét nem volt nehéz megtalálni, a kert bejáratánál átadott pálya forró homokjában edzettek.
– Délelőtt még nincs annyira meleg, de természetesen nem vagyunk folyamatosan a napon, főleg nem a legerősebb sugárzás idején, és mi is egy kis strandolással pihenünk olykor – válaszolta Szabó László szakosztályvezető, amikor a gyerekek melegtűrő képességének a titka felől faggattam.

9. A. Városgazda tábor 01929 copy


Miközben Balogh Zsolt edző néhány gyakorlatot vezényelt a pályán, kollégája, Ughy Márk megosztott velünk néhány információt:
– A táborozók nagy része az akadémia versenyzője, de bárki csatlakozhatott, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel – magyarázta. – Az első turnusra 37 gyerek jelentkezett, ami igen szép szám.
Amíg a labdarúgók a forró homokban, addig az úszók a Park uszodában gyakorlatoztak. Az első turnusra több mint tíz gyerek jelentkezett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nyár folyamán sokkal többen szeretnének csatlakozni, akár harminc fölötti létszámmal is megy egy hét.
A Bókay-kert létesítményei egyébként a nyár folyamán éppúgy várják az érdeklődőket, mint az év más részeiben. A kalandpark, a sportpályák, a játszóterek, a strand, az uszoda a táborozók mellett a többi kerületi gyerek és felnőtt pihenését is szolgálják ilyenkor is.

Jelentkezés a táborokba

A napközis tábor augusztus 19-ig hétfőtől péntekig tartó heti turnusokban fogadja a jelentkezőket. A tábori díjakkal kapcsolatos információk olvashatók a www.bp18.hu oldalon, és itt találhatók a telefonszámok is, amelyeken érdeklődni lehet. Az akadémia a legnépszerűbb sportágakban egészen augusztus 26-ig hirdet táborokat. Minden fontos tudnivaló elérhető a www.akademia18.hu oldalon.

9. A. Városgazda tábor 01928 copy