Szeptemberi Kóstoló – vadasan

Írta:  Kerékgyártó György 2016.07.07.

Augusztustól nevezhetnek a csapatok a főzőversenyre.

Ha ősz eleje, akkor Szeptemberi Kóstoló. A kerület legnagyobb gasztronómiai-kulturális rendezvénye szeptember 9-től 11-ig, vagyis most is három napon át várja a látogatókat.

Magyar bor, kézműves sör, jó pálinka – nemcsak az a közös bennük, hogy italok, hanem az is, hogy mindhárom volt már a Szeptemberi Kóstoló főszereplője. A szervezők ezúttal is ragaszkodtak ahhoz, hogy a három nap programjainak legyen egy vezérfonala, de idén egy kicsit tágabb fogalomkört választottak: a vadászatot. A programok sorában látható lesz többek között vadászsólymok és vadászkutyák bemutatója, a gasztronómiai kínálatban pedig több helyen bukkannak majd fel a vadételek.

70 főzőcsapat nevezhet

Utóbbiak bekerülnek a versenyprogramba is. Ahogy megszokhattuk, három kategóriában nevezhetnek helyben elkészített ételkölteményeikkel a versenyző csapatok, ám egy kategória évente változik. Az újdonság tehát most a vadétel lesz, a zsűri várja a vadhúsból készülő különféle „pályaműveket”. Emellett természetesen marad a két már megszokott kategória is: a grill, amely roppant népszerű lett az elmúlt években, illetve a pörkölt, amelynek köszönhető, hogy ez a fesztivál megszületett, és ilyen jelentős kora őszi eseménnyé vált alig pár év alatt.
Mint a Városkép megtudta, 70 csapat nevezését tudják elfogadni a rendezők. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ennyi nevező nagyon hamar összejön.
Jó, ha a nevezni szándékozó csapatok már most átgondolják, mivel szeretnék meglepni a zsűrit, de kapkodni azért nem kell. A www.szeptemberikostolo.hu oldalon július második felétől lesznek megtalálhatók a nevezéshez szükséges dokumentumok, és augusztustól lehet nevezni.

Rackajam, Beatrice, 100 Folk

A Szeptemberi Kóstoló eredeti célja a közös főzés volt, ám ma már a látogatók jelentős része nem csupán versenyezni vagy enni érkezik, hanem a szórakozás kedvéért is. A fesztivál részletes, illetve végleges programja csak augusztusban lesz ismert, de néhány nagy sztár érkezése már most biztos. A pénteki nyitónapon a nagykoncertet Ferenczi György és a Rackajam adja, akiket nem kell bemutatni. A blues világából érkező, szájharmonikán és hegedűn egyaránt virtuóznak számító hangszeres énekes hátat fordított a vegytiszta amerikai zenének, és – elsősorban Petőfi Sándor verseinek megzenésítésével – létrehozta a blues és a magyar népzene sajátos ötvözetét. Rendkívüli sikerrel. Szombaton két nagy sztár lép majd színpadra. Az egyik a Beatrice, amely sok évtizedes visszajáró vendég a XVIII. kerületi pódiumokon, a másik a Hot Jazz Band, amely azzal ért el átütő sikert, hogy repertoárjára tűzte a két világháború közötti magyar filmek eredetileg is dzsesszesre hangszerelt betétdalait. Újra fellép a fesztiválon a 100 Folk Celsius is. Ők 2013-ban adtak egy kitűnő hangulatú koncertet főleg gyerekeknek írt dalaikból a vasárnapi zárónapon, amely hagyományosan a legfiatalabbaké és a családoké. A tarsolyukban az ismert melódiák mellett biztosan ott lesz néhány új poén is, mert a 100 Folk tagjai a dalaik mellett a jókedvükről, a kedves humorukról is ismertek.

Beatrike VAA 7671 copy