Zöld akció a kerületben

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.07.14.

Pestszentlőrinc és Pestszentimre erdős területeit ellenőrizték.

A XVIII. kerületi rendőrség a társszervezetekkel együtt tartott ellenőrzést július 9-én Pestszentlőrinc és Pestszentimre erdős területein.
A X. és a XVIII. kerület között elterülő Határerdőnek a Tünde, az Álmos és a Frangepán utca kereszteződésében lévő bejáratától néhány percnyi sétával juthatunk el a Tünde-parkba, amely valójában egy szép nagy erdei tisztás.
Itt kaptak eligazítást a XVIII. kerületi rendőrség, közterület-felügyelet, polgárőrség és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai az úgynevezett zöld akcióról, amelynek a hivatalos megnevezése „A kerület erdeinek, ligetes területeinek közbiztonsági célú ellenőrzése” volt. A tájékoztatón részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester és a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Minyóczki Árpád rendőr alezredes is.
A kirándulóknak, a futóknak egy pillanatra földbe gyökerezett a lábuk, amikor meglátták a Tünde-parkban a sok rendőrt és a többi egyenruhást. Volt, aki meg is kérdezte, hogy mi történt. Amikor megtudták, hogy nincs semmi baj, megnyugodtak, és még hozzá is tették: örülnek a jelenlétüknek.

4. Zöldakció 1 FE
Az akció célja is az volt, hogy ott legyenek az olyan helyszíneken, ahol számos ember fordul meg. A nyári időszakban sokan kirándulnak, sportolnak az erdős területeken, amelyekből szerencsére 1600 hektár van a kerületben. A járőrcsoportok ezért ezekre koncentrálták az ellenőrzést, azonban útközben sem mentek „bekötött szemmel”. Éppen jókor érkeztek a Béke térre, ahol egy verekedést sikerült a jelenlétükkel megakadályozniuk. A repülőtérre vezető út mellett, a vasúti pálya mentén hathektárnyi területen égett az aljnövényzet, ezért riasztották a tűzoltóságot. Mint utóbb kiderült, egy meghibásodott vonatszerelvény fékrendszere szikrázott, emiatt keletkezett több helyen is tűz.
Az erdőkben főleg az illegális szemétlerakásra, a gépjárműalkatrészek elhelyezésére, az autóval vagy motorral való behajtásra figyeltek, és persze arra is, hogy a piknikezők a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtottak-e tüzet. A póráz nélkül szaladgáló kutyák gazdáinak felhívták a figyelmét arra, hogy ez nemcsak szabálytalan, de sokakat meg is ijeszt.
A kerületi közbiztonsági referens, Székely Péter Csaba elmondta, hogy az akció mérlege jó volt, kivéve, hogy számos helyen találtak illegálisan lerakott hulladékot, ezért folyamatosan ellenőrizni fogják az erdei utak sorompójának zárva tartását, hogy ne lehessen gépkocsival szemetet bevinni az erdőbe.
A rendőrség először, de nem utoljára rendezett a társszervezetekkel közösen zöld akciót: továbbiak fogják követni különböző időszakokban, különböző napszakokban és különböző helyszíneken.