Bibliahét a Kossuth téri reformátusoknál

Írta:  Róth Ferenc 2016.07.15.

Játszanak és tanulnak, játszva tanulnak a gyerekek a templomkertben

 

Gyermekzsivajtól volt hangos július első hetében a Kossuth téri református templom és annak kertje. Német nyelvű bibliahetet rendeztek itt, amelynek során részben Ábrahám életével ismerkedhettek meg a gyerekek, részben jókedvű napokat tölthettek együtt.

Abból derülhetett ki, hogy valami szokatlan történik a templomkertben, hogy a skót juhászkutyát százfelé ráncigálták a gyerekek, puszta szeretetből. Amikor végre kiszabadult a kezeik közül, gyorsan keresett magának egy nyugodt, csendes sarkot.
No, azért ne higgye senki, hogy csak erről szólt július elején a Kossuth téri református gyülekezet által megszervezett és az önkormányzat által támogatott német nyelvű bibliahét, mert voltak ott ennél „felnőttesebb” dolgok is.

Telt ház

Az idén második alkalommal megrendezett bibliahét egyre ismertebb a kerületi szülők és gyerekek körében.
– Minket is meglepett, hogy milyen nagy az érdeklődés, a később jelentkezőknek már csak feltételesen tudtunk helyet ígérni. Látja, telt ház van – mondja Sándor Gabriella lelkésznő, aki főszereplő a szervezésben.
Úgy tűnik, eredményes is, mert anyanyelvi tanárok, segítők is jöttek, hogy okítsák a gyerekeket a német nyelvre.
Judit Finger Münchenből, egy ottani keresztény közösségből érkezett, s már nem az első alkalommal jár a lőrinci reformátusoknál.
– Lassacskán már hazajövök ide. Szeretem, megszerettem ezt a várost és a kerületet is. Nekem már nem kell megmutatni, hogy merre van a Budai Vár, és azt is tudom, hol vannak a múzeumok – sorolja a hölgy, aki csupa szépet mond a gyerekekről.
Amikor megkérdem a másik tanártól, a nürnbergi Doristól, hogy van-e kedvence a gyerekek között, ezt válaszolja:
– Mindegyikük az, mert már akkor a szívembe zártam őket, amikor az első napon találkoztunk. Azokat kicsit jobban, akiken láttam, hogy meg is akarják tanulni a németet...

Ábrahám élete
Hallgatva az ifjú hölgyeket, két dologban biztosak lehetünk. Az egyik az, hogy mindent megtesznek azért, hogy fejlődjön a gyerekek nyelvtudása, a másik az, hogy egész biztosan jó hírét költik majd hazánknak. Pedig a szabadságuk terhére tudtak csak eljönni hozzánk.
Amikor a gyerekzsivaj megengedi, elmeséli a lelkésznő, hogy a napjaik „nem csak úgy” telnek el, hanem pontos időbeosztás szerint.
– Reggel nyolckor a templomban találkozunk, s Ábrahám életének a történéseit vesszük sorra. Utána reggeli, majd feladatlapokat töltenek ki a gyerekek. Hogy ne legyen egyhangú a délelőtt, Amerikából jöttem játékkal színesítjük. Ebben sok német szó ragad a gyerekekre úgy, hogy észre sem veszik. Délután társasjátékokkal és kézműves foglalkozásokkal telik az idő. Arról, hogy német szót halljanak, a tanáraink gondoskodnak, akik úgy illeszkednek be a gyerekek közé, mintha mindig ismerték volna őket.

Jó legyen a gyerekeknek
Az igazi „főnökök” azonban a szülők, mert ha máshol nem, hát otthon mindent elmesélnek a gyerekek.
– Eddig egyetlen rossz szót sem kaptunk, ami, úgy gondolom, azt jelenti, hogy jól végezzük a dolgunkat. Öröm ez, és én is úgy érzem magam, mintha szabadságon lennék, miközben sok mindent kell előteremteni és megszervezni ahhoz, hogy minden úgy történjen, hogy az jó legyen a gyerekeknek – teszi hozzá Sándor Gabriella.
A gyerekek közben megebédeltek, s rövid játék után már mennek is a délutáni foglalkozásokra.
Eljöttek a skót juhász boldog percei...

A német után az angol
A német bibliahét után, augusztus 1-jétől az angol nyelvű következik, amely iránt még nagyobb az érdeklődés. Öt csoportban kezdik meg a Kossuth téren az angol bibliahetet.