Önzetlen, ingyenes a segítségük

Írta:  Róth Ferenc 2016.07.17.

Augusztusban szolgáló tábort szerveznek a baptisták.

Véget érni nem akaró rohangálásaink közepette gyakran mondjuk, hogy semmire sincs időnk, pedig le kellene mosni az ablakokat, kitisztítani a szőnyegpadlót, kifesteni a konyhát, átrendezni a bútorokat vagy megjavítani az elromlott zárat. Augusztus utolsó hetében megtörténhet a csoda, ezek a kérések teljesülhetnek a Havanna-lakótelepen. Hogy miként, arról Papp Józsefet, a Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet titkárát kérdeztük.

– Ilyen tényleg csak a mesében van... Szólni kell a „tündérkéknek”, azok jönnek, mindent megcsinálnak helyettünk, s egyetlen forintot sem kérnek. Manapság ez tényleg hihetetlen felajánlás.
– Lehet, hogy úgy hangzik, de higgye el, nem kell hozzá semmi más, csak néhány segítőkész ember jóakarata. Ezt azzal is alá tudom támasztani, hogy az idei szolgáló táborunk nem az első, már a kilencedik alkalommal tartjuk meg augusztus utolsó hetében.
– Ha önöket segítenék a híveik, akkor „normális” lenne a kérdés, így azonban rendhagyónak tűnhet: sikerrel jártak az elmúlt években, sokan keresték meg önöket, hogy segítsenek nekik?
– Örömünkre igen. Az első percek bizalmatlansága után minden „megrendelő” látja, hogy őszinte szándékkal megyünk. A bizalmukba fogadnak bennünket, s a végén hálásak, hogy megcsináltuk azt, amit kértek tőlünk.
– Hol szerveztek tábort legutóbb?
– Tavaly olyan helyszínen segítettünk, amelyik minden magyar ember számára kedves lehet. Erdélyben, Nagyszalontán voltunk, az egyik legnagyobb költőnk, Arany János szülővárosában.
– Gondolom, a Csonkatoronyból, ahol Arany a Toldi előszavát írta, nem érkezett megrendelés...
– Onnan valóban nem. A helyiek csodálkozással és kezdetben némi tartózkodással fogadták az ingyen munkát, de a végére eloszlott a gyanakvásuk, mert látták, hogy mennyi mindenben segítünk nekik. Pontosabban azt végeztük el, amire megkértek minket.
– Sok volt a „megrendelésük”?
– Annyi helyre hívták a tagjainkat, hogy akár egy további hét sem lett volna elég arra, hogy minden kérést teljesítsenek. Különösen az idős embereket hatotta meg a fiatal, tettre kész segítőink szorgalma, akik tényleg csak azért mentek, hogy adhassanak, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.
– Most jöhet a „reklám”, s az önök esetében ez is rendhagyó, mert nem kapni, hanem adni akarnak.
– Az önkénteseink augusztus utolsó hetében, 22-e és 28-a között a Havanna-lakótelepen élőknek ajánlják fel a segítségüket, az idejüket, az erejüket és nem utolsósorban a szeretetüket.


Keressék őket, mennek
Az igényeket július 18-tól a 294-7217-es telefonszámon vagy a www.agapé.hu vagy a www.agapenet.hu/pestszentlorinc honlapon lehet jelezni. A cikkben felsorolt munkák elvégzésére ajánlják fel a segítségüket a Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet önkéntesei a Havanna-lakótelepen a szolgáló táboruk idején, augusztus 22-e és 28-a között.