Kovács Mihály fejesugrása

Írta:  Róth Ferenc 2016.07.17.

Egykori vb-ezüstérmes irányítja a PLER kézilabdázóit.

 

Amint arról már beszámoltunk, a szezon végén a PLER Kézilabdasport Kft. vezetőségének döntése nyomán az 59 éves, korábbi világbajnoki ezüstérmes Kovács Mihály lett az NB I-ből kiesett férfi kézilabdacsapat vezetőedzője, Hutvágner István pedig a jövőben újra a klub utánpótlás-nevelésében dolgozik. Kovács Mihályt az őszi szezonra való felkészülés kezdete előtt kérdeztük.

– Egyből felvette a telefont, pedig ilyenkor, a nyár közepén, senkit nem könnyű elérni...
– Azt hiszem, kivétel vagyok ez alól, s az leszek az elkövetkező hónapokban is. Rengeteg dolgom van, amit nem panaszként mondok, de az eddigi egy feladatkör helyett kettőt töltök be.
– Gondolom, arra céloz, hogy a Malév SC ügyvezetőjeként eddig is volt dolga bőven, amit most megduplázott.
– Igen, de ha belevágtam, ha elvállaltam, akkor nincs mese, csinálni kell.

15. B. Kovács Mihály VAA 0922 copy
– Játékosként is „csinálta”, mert a vb-ezüstöt 1986-ban sem adták ingyen.
– Azt, hogy prés alatt vagyok, megszoktam már játékosként és sportvezetőként, most megismerem edzőként is. Új dolog ez számomra, de mindenképpen kihívás, amit meg kell oldanom.
– Éppen csak, de kiesett a PLER, most kezdheti a kapaszkodást vissza az első osztályba. Menni fog?
– Ez nem is lehet kérdés, mennie kell. A lehetőségeinkhez képest a lehető leggyorsabban vissza kell kerülni. Ez a hivatalos célkitűzés, de ugyanezt fogalmaztam meg én is. Sem a régmúltja, sem a közelmúltja, sem pedig a jelene nem engedi meg ennek a csapatnak, hogy másodosztályú legyen.
– Gondolom, most pihennek a srácok. Mikor kezdik meg a felkészülést a szeptember közepén kezdődő bajnokságra?
– Július 25-én, hét héttel a rajt előtt kezdjük az alapozást. Az erőnléti és állóképességi edzésekre gondolok, de azért lesznek labdás gyakorlások is.
– Kikkel? Ezt azért kérdem, mert már a szezon végén tudni való volt, hogy az PLER egésze elmegy, átigazol...
– Ha nem is mindenki, de tényleg sok játékos távozott. Egészen pontosan tizenkettő, ami azt jelenti, hogy teljesen új csapatot kell építeni. Van azért egy örömteli hírem is, mert a két kiváló kapus, Kránitz és Tóth maradt. Ez sokat számít.
– Hátulról kezdheti meg az építkezést. Kivel, kikkel célozzák meg a visszajutást?
– Részben a saját utánpótlásunkkal, részben új játékosokkal, fiatalokkal vágunk neki. Lesz egy kiváló segítőm, aki tavasszal még a csapat erőssége volt: Laurencz Szabolccsal kezdjük meg a munkát.
– Milyen reményekkel várja az új idényt az új edző a megint új PLER-nél?
– Látja, ez az, amire most még semmit nem tudok mondani. Részben csapat kell, részben pedig tudnom, hogy kik lesznek abban a bizonyos csapatban.