21 ártatlan emléke

Írta:  2012.11.10.
Az egykori Fröhling-pékség előtti mészárlás áldozatai tiszteletére állított emléktáblát az önkormányzat.

Az 1956-os forradalom alatt Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a Béke tér közelében működő pékségnél kenyérért sorban állók közül 21 ártatlan ember életét oltotta ki egy szovjet tank lövedéke, illetve az annak becsapódását követő géppuskatűz. A kerület legvéresebb forradalmi eseménye volt ez. A megyilkolt civil áldozatok emlékét mostantól márványtábla őrzi az egykori pékség helyén álló benzinkút falán.
Az emléktábla november 8-i avatásán Fasimon Sándor, a MOL Nyrt. vezérigazgatója és Kucsák László, a XVIII. kerület alpolgármestere is felidézte a történteket.

- Pontosan 56 évvel ezelőtt, az egykori tulajdonosáról az államosítás után is mindenki által csak Fröhling- pékségnek nevezett épület közelében tűzharc alakult ki – emlékeztetett a gyászos nap eseményeire Fasimon Sándor. - A Pest felől érkező szövjet harckocsik Vecsés irányába tüzet nyitottak, és egy lövedék a pékség melletti villanyoszlopba csapódott. A repeszek, és az oszlop szétrobbant darabjat többeket megöltek, sokakat megsebesítettek a kenyérért sorban állók közül. A katonák ezután géppuskatüzet nyitottak a menekülőkre.

Kucsák László megemlékezésében kiemelte, hogy az áldozatok nem névtelen hősök, hanem mindenki számára ismert mártírok, akiknek a nevét soha nem szabad elfelejteni. Az alpolgármester a tábla leleplezése előtt felsorolta a 21 áldozat nevét, akik között volt 13 éves kislány, Veres Teréz, és 81 éves idős polgár – Tetz János – is.

A tragédiát és az áldozatok névsorát felidéző emlékátáblát a XVIII. kerület nevében Ughy Attila polgármester, illetve Kucsák László és Lévai István Zoltán alpolgámrester koszorúzta meg. Szintén koszorút helyezett el a táblánál Fasimon Sándor, valamint Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.


Nem csak a Fröhling-pékgés előtt elesettek, hanem a forradalom valamennyi kerületi áldozata előtt állít emléket az a monumentális emlékmű, amelyet az önkormányzat a kormány és a főváros képviselőivel közösen a Hargita téren avatott fel november 4-én. A bp18.hu portálon hamarosan egy külön oldal indul el, amely az elesett hősök életét bemutató dokumentumokat közli. A felállított emlékmű és az induló internetes oldal egyaránt a közös emlékezést szeretné szolgálni. Ezért a szerkesztők szívesen vesznek minden olyan további írott dokumentumot, fényképet, információt, amely ebben segíthet.