Becsengettek!

Írta:  sajtóközlemény 2016.08.26.

Iskolakezdéskor az új társas és fizikai környezet számos módon próbára teheti a gyermekeket.

Új év, új osztály


A felső tagozatba lépők, az új iskolákban kezdők, az évismétlők számára az új közösségbe való beilleszkedés komoly kihívást jelenthet. Az együtt tanulók közül a legkisebbek sebezhetők a leginkább. Különösen az alsó tagozatosokat érintheti kellemetlenül az erejüket fitogtató, olykor basáskodó nagyobbak viselkedése. Gyermekünk ott válhat diákcsínyek célpontjává, ahova nem ér el a tanárok, felügyelők óvó tekintete (ügyeleti tanterem, öltöző, mellékhelyiség, udvar).
Hívja fel gyereke figyelmét arra, hogy ezeken a helyeken maradjon mindig kortársai közelében, és amennyire lehet, kerülje a bajt. Bármilyen konfliktus esetén azonnal szóljon a felügyelő tanárnak, kérjen segítséget!
Fontos, hogy tanévkezdéskor is sokat beszélgessünk a gyermekünkkel, bátorítsuk őt arra, hogy ossza meg velünk a gondjait, amelyek megoldásában talán segíteni is tudunk. Ha probléma adódik, ne hagyjuk, hogy súlyosabbá váljon, elmérgesedjen. Szükség esetén azonnal jelezzünk a tanároknak, pedagógusoknak!

Ésszel oldja meg!


Biztassuk a gyermekünket arra, hogy az esetleges konfliktusait ne tettleg, inkább ésszel rendezze.

Ki az idegen?


Sok gyerek számára az iskolakezdés lesz az első olyan alkalom, amikor felügyelet nélkül, egyedül fog közlekedni közterületen, így óhatatlanul kapcsolatba kerül majd idegenekkel. Tudatosítsuk a gyerekben, hogy idegen személy az:
aki nem családtag;
akit nem ismer név szerint;
akivel neki, illetve a családjának nincs állandó kapcsolata.
Lehetőség szerint ne álljanak szóba idegenekkel!

Bízzunk az egyenruhában!


Hangsúlyozzuk a gyermekünknek, hogy baj esetén az egyenruhás rendőrtől mindig bátran kérhet segítséget!
Érdemes a szülők mobilszámát a gyerek emlékezetében rögzíteni, illetve papírra feljegyezve a zsebében vagy a táskájában is elhelyezni.