Ecset és empátia kéz a kézben

Írta:  Gönczöl András 2016.09.01.

Kellemes meglepetés érte az ügyes-bajos dolgaikat intéző kerületi lakosokat augusztus 23-án délután a Városháza Galériában. A Jobbágyi-Homolya Jenő műveit bemutató kiállítás megnyitójának vendégei lehettek.

– Az önkormányzat leglátogatottabb helyén kiállított festményekkel lehetőségünk van a hivatalba belépőknek is megmutatni a művész életművének fontos alkotásait – mondta köszöntőjében Ughy Attila polgármester. – Így válhat közkincsé egy szellemi táplálék, amelynek kezelése és bemutatása önkormányzatunk kiemelt, örömteli feladata. És hogy a művész özvegyének hálószobáját díszítő két kiállított festmény szomorúan üres helyét rövidebb-hosszabb időre pótolhassuk, Éva asszonynak tisztelettel átnyújtok két reprodukciót.

VAA 3437 copy
A kiállítást megnyitó Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár a festőművészhez és feleségéhez fűződő baráti kapcsolatát emelte ki, mondván, az nemcsak megtisztelő volt, de számos kiállítás megszervezésénél hasznosnak is bizonyult.
– Jobbágyi-Homolya Jenő minden kiállítási lehetőséget megtiszteltetésnek vett, olyan helyeken is bemutatta alkotásait, ahol „finnyásabb” művésztársai nemigen állítottak ki. Érthető tiszta művészetét megosztotta az elesettebb élethelyzetben élő embertársaival is. Sokrétű tehetsége mellett empatikus lénye, hozzáállása is példaértékű – tette hozzá.

VAA 3497 copy
A művész özvegye, Kovács Éva, mindenki Éva nénije visszaemlékezéséből sugárzott az optimális párkapcsolat három alappillére, azaz a szerelem, a szeretet és az egymás iránti tisztelet.
– Férjem nehéz sorssal indult neki a férfikornak. 1963-as esküvőnket követően minden örömben és bánatban osztoztunk. Ezzel a szeretettel felvértezve a megoldások is könnyebben jöttek. A kerületi vezetők gondoskodó hozzáállásának köszönhetően egészen haláláig egy pestszentlőrinci kertes házban alkothatott. 2005-től immár egyedül rendezgetem a hagyatékát.
Miközben beszélgettünk, elcsenték mellőlem Éva nénit, aki lassabb járással, de szellemileg frissen a kerületi televízió kamerája előtt állta a sarat. Távozóban kedves mosoly kíséretében bátorított:
– Sajnos nem sikerült minden kérdésére válaszolnom, de ígérem, a következő kiállítást követően innen folytatjuk a beszélgetést.