Nem állt le a véradás!

Írta:  P.A. 2016.09.07.

Alaposabb ellenőrzést követően, de lehet vért adni Budapesten, így a kerületben is azt követően, hogy dunai szúnyogokban is kimutatták a nyugat-nílusi láz kórokozóját.

A Magyar Vöröskereszt véradásszervezési szakmai vezetője, Major János elmondta, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása alapján a nyugat-nílusi láz miatt a véradás előtt az eddigieknél is részletesebben kérdezik ki a véradókat arról, hogy mikor és merre utaztak.
– Munkatársaink azt is megkérdezik, hogy Budapest bizonyos területein vagy Magyarország érintett régióiban járt-e az illető, és ott csípte-e meg szúnyog. Ha igen, vagy esetleg nem emlékszik pontosan szúnyogcsípésre, akkor megkérik, hogy a biztonság kedvéért várjon egy hónapot a véradással.

VAA 4625 copy

Az éghajlatváltozás miatt néhány éve Görögországban és Észak-Olaszországban is megjelentek a nyugat-nílusi vírust terjesztő szúnyogok. Ezért nem újdonság a véradók számára a nyaralási, utazási szokásaikról érdeklődő kérdéssor. Ez bővült most ki magyarországi helyszínekkel. Az Országos Vérellátó Szolgálat az ÁNTSZ rendszeres tájékoztatása alapján alakítja, adott esetben szigorítja a véradás szabályait, de nem állította, illetve állítja azt le.