Ábécé és focilabda

Írta:  2016.09.09.

A mostani elsősök biztosan idejében választanak maguknak sportágat.

A szokásosnál jóval nagyobb volt a forgalom augusztus 31-én az Eötvös iskola előtt és a környékén, mert jubileumi tanévnyitóra, az ötvenedikre készültek a tágas épületben és az udvarán. Volt dolga a mindentudó, mindenkinek segítő portás néninek, aki sok-sok kérdést válaszolt meg. A fő kérdezők persze az elsősök szülei voltak, akik mindent tudni akartak, mielőtt elengedték volna gyerekeik kezét. Persze nem is engedték el, végig velük, a nyomukban voltak. Csak akkor kerültek kissé távolabbra tőlük, amikor Kuba Gábor megnyitotta az iskolaévet. Az igazgató rögvest tett egy bejelentést, amiről biztosan sokan tudtak már, mégis örömmel hallgattak.

16 hely már foglalt


Elmondta az igazgató, hogy a Városgazda Utánpótlás Akadémiának köszönhetőn az elsősök, ha nem is sportosztályban, de sportirányultságú osztályban kezdhetik meg a betűvetés elsajátítása mellett a labdarúgás titkainak a megismerését is.
Feltehetően lesz keletje ennek, mert a betölthető helyekből 16-ot már elvittek azok a gyerekek, akiknek a szülei időben gondoltak arra, hogy mit sportoljon a gyerek.

VAA 8759 copy
Nos, a gyerekek focizni fognak, pontosabban előbb megismerkedni azokkal a mozgásokkal, amelyek futballistát csinálhatnak belőlük akár gimnazistaéveik legelejére. Amikor már az U15-ös csapatokban rúgják majd a lasztit.

Hasznos gondolatok


Ilyen gondolatokat vetett fel a beszédében Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, amikor elmondta, hogy az akadémia egyrészt a szakosztályok számának a növelésére törekszik, másrészt arra, hogy minden gyerek a lehető legoptimálisabb időben kezdje el az ismerkedést a választott sportágával, mert tudják, nagy a konkurencia, sok a tehetséges gyermek.
Sok információt kaptak a szülők és a gyermekek az akadémia sportszakmai igazgatójától, Baumann Gizellától.

Dicső volt a múlt is


Bizonyára kevesen tudják, hogy az 50 éves Eötvös iskola életében – legalábbis a sport szempontjából – kiemelkedően fontos volt az 1981-es év. A korábbihoz képest más, karakteresebb arculatot kapott az intézmény azzal, hogy testnevelés tagozatossá vált, és a Bp. Spartacus SE sportiskolája lett. Felbuzdulva az 1972-es, 1976-os és 1980-as nyári olimpia szép magyar sikerein, akkor kezdődött el a sportiskolai rendszer aranykora. A következő tanévben, 1982-ben már négy osztály működött, és három testnevelő tanította a „Szpari” patronálta osztályokat: Gyulai Gézáné, Takácsné Christián Klára és Csaba Gábor. (Tán akad még akkori diák, aki emlékszik rájuk...). A sikerek nem maradtak el. A kerületi eredményeket követték a budapesti és az országos versenyeken szerzett érmek és helyezések. Az iskola tanulói korosztályos válogatottak lettek, s voltak magyar bajnokok is az Eötvösből.
Mindezt azért írjuk le, hogy lássák az utódok: kitaposott ösvényen lépdelhetnek a reménybéli sikerek felé.


– Minden délután lesznek a gyerekek életkorához alakított foglalkozások, amelyekben természetesen főszerepet játszik a labda és a sok-sok játék. A szakemberek igyekeznek majd úgy alakítani a foglalkozásokat, az edzéseket, hogy azok megfeleljenek a legfontosabb célnak, annak, hogy sikerélményhez juttassák a gyerekeket.
Baumann Gizella azt is elmondta, hogy ki lesz a két szakember, aki már azzal is bizonyította a rátermettségét, hogy megszerezte a B-licencet: Szarka Zoltán és Kardos Zsolt.

Az első élmények


Az elmúlt héten még csak szavakban volt főszereplő a játékos futball az Eötvösben, de mire ezeket a sorokat elolvassák, lehet, hogy már az első élményeket mesélik otthon a fociosztályba járó legények és lánykák.