Művészi homlokzat iskoláknak

Írta:  P.A. 2016.09.13.

Színes homlokzatfestés teszi vidámabbá és egyedivé a Kassa utcai és a Kastélydombi általános iskolát. A két intézmény külső felújításának utolsó állomása volt a Színes Város Csoport által készített kreatív, úgynevezett street art stílusú díszítés.


– Amikor mintegy negyven évvel ezelőtt diákként először bejöttem a Kassa utcai iskolába, nagyon féltem. Csúnya kinézetű iskola volt, s amikor bementem a barátságtalan, hatalmas ajtón, úgy éreztem, hogy felfalt az épület, ahonnan alig vártam, hogy délután kiszabadulhassak. A mostani barátságos külső láttán remélem, hogy az elsősöktől a nyolcadikosokig mindenki jó hangulatban, szívesebben jön az iskolába – emlékezett vissza Ughy Attila polgármester a homlokzatfestés szeptember 12-i átadásakor.

VAA 1075 copy
A vidám zöld és az azzal összeillő színárnyalatok az alkotók szándéka szerint a kézilabda hatszögletű cikkeit mintázzák a Kassa utcai iskolán. A Kastélydombi iskola a nevéhez méltón kellemes hangulatot árasztó, dombvidéket ábrázoló díszítést kapott.
Ughy Attila úgy fogalmazott, hogy a Színes Város Csoport a munkáiban a street art tiltott és művészi vonulatának határán mozogva hozza létre azokat az értékes díszítőmunkákat, amelyekkel eléri, hogy városszerte, így a XVIII. kerületben is, mosolygósabban tekintsünk a hétköznapi, máshol talán egyhangú, szürke épületekre.

VAA 1090 copy
Flór Péter, a Színes Város főtitkára elmondta, hogy egy-egy ilyen alkotás összetett csapatmunka eredménye.
– Ebbe a csapatba a tervezőtől az iskolán és az önkormányzaton át az alkotókig mindenki beletartozik. Közösségi összefogás nélkül nem jöhetne létre egyetlen hasonló projekt sem. A XVIII. kerületben pedig azért szeretünk dolgozni, mert bizonyíthatjuk, hogy nem csak a belvárosban érvényesülnek ezek a magas színvonalú díszítőmunkák.

VAA 1170 copy