Egyedül aludt a bogrács mellett

Írta:  K.Gy, 2016.09.15.

Kulisszatitkok a Szeptemberi Kóstoló főzőversenyéről.

Szeretnek főzni a Pestszentlőricen és Pestszentimrén élők – ez már nyilvánvalóvá vált a Szeptemberi Kóstoló eddigi öt évében, hiszen a szombati főnapon rendezett gasztronómiai versengésre mindig sokan jelentkeztek, volt olyan esztendő, amikor a százat is megközelítette a részt vevő csapatok száma. (Idén hetven főzőhelyen készültek a versenyművek.)

VAA 0185 copy

Az is kiderült már, hogy a megmérettetéshez kedvet érzők több műfajban is szívesen próbára teszik magukat, ezért a pörköltek mellett – a rendezők szorgalmazására – először más bográcsban készült ételek jelentek meg, később a grillköltemények, a halételek, most pedig a vadhúsból készült finomságok.

Mertek kísérletezni

A zsűri tagjai elmondták a szombati értékeléskor, hogy a verseny színvonala évről évre magasabb, ami nemcsak azt jelenti, hogy kiváló minőségű alapanyagokból egyre különlegesebb versenyművek készülnek, hanem azt is, hogy a résztvevők egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak. Idén ezt mutatta például az a túrógombóc, amelyet az alatta fővő étel gőzében puhítottak, egy másik csapat tökéletesen gömbölyűre formázott burgonyagombóca vagy a győztesek közé is bekerülő csapat nyúlpörköltje. A zsűri azt is értékelte, hogy mivel nyulat Magyarországon ritkán készítenek, kevesen tudnak megfelelően omlós és zaftos pörköltet előállítani a kiszáradásra hajlamos húsból. Ezúttal egyébként kevesebben indultak a grillkategóriában, mint tavaly, viszont többen bográcsoztak, és általában mertek kísérletezni, elszakadni az alapreceptektől, újdonságokat kipróbálni. Így számos igazi meglepetés születhetett.

Ne dobd le az inged!

A zsűri tagjai idén először árultak el tréfás titkokat a főzőverseny értékelésének szempontjairól. Bizony, olyan érdekességeket tudhattunk meg, amelyekre kevesen gondolnánk magunktól.

A főzőverseny győztesei

 

Bográcsos ételek
1. Üstmesterek: házias kakaspörkölt
2. Jobbik XVIII. kerületi szervezete: rókagombás nyúlpaprikás tojásos nokedlivel
3. 25 éves a Piros Iskola Alapítvány: vadas marha

Vadételek
1. Temesvári Trans Driver: vaddisznó áfonyával
2. Feri bácsi: szarvasgulyás
3. Vidám barátok: fűszeres vadragu kapros túrógombóccal

Grillételek
1. Utasellátók: báránygyros házi pitával és szósszal
2. Kis mókusok 1: grillmix
3. Steakfaragók: T-bone steak polentával

Házi bajnokság
1. Zöld Sorompó Egyesület: bükkerdei káposztás szarvasragu
2. Városgazda Pénzügy: őzpörkölt burgonya golyóval
3. Nimród terítéke: őzgerinc à la Nimród Szerintem ezt csak a netre kell feltenni, a


– Dicséretes, hogy idén már nagyon kevés volt a bográcsok körül a meztelen test – mondta félig tréfásan, félig figyelmeztetően Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház vezetője. – Mi, gyakorló vendéglősök, tudjuk, mennyire fontos a tisztaság, a konyhai higiénia. És erről nem szabad elfeledkeznünk akkor sem, ha szabadtéren főzünk. Nekivetkőzni, bármilyen meleg van is, hiba. Szerencsére ezúttal már kevesen tettek ilyet, sőt egyre több csapatnak van egyenruhája, ami szintén jó pontot jelentett.
Az olyan forróságban, mint amilyen szeptember 10-én volt, kevésbé meglepő, ha valaki félmeztelenül áll a tűzhely mellé, mint az, ha valaki elszunnyad a verseny hevében.
– Régebben bizony jócskán akadt ilyesmi, de ebben az évben csak egy olyan embert láttunk, aki elaludt a bogrács mellett – mesélte nevetve Lázár Chef, a zsűri elnöke. – A csapattársai azt mondták, hogy túl korán kelt. Mi természetesen elhittük, de az ilyesmi akkor sem illendő, erre figyelni kell. És nagyon örülünk, hogy a többi csapatnál a fegyelem volt a jellemző.

VAA 0176 copy