Újjászületik a Herrich-Kiss villa

Írta:  P.A. 2016.09.19.

Különös időutazáson vehettek részt azok, akik szeptember 17-én délután a Bókay-kert tőszomszédságában lévő Herrich-Kiss villa teraszán gyülekeztek.

A „Legyünk hűek az örökséghez!” elnevezésű várostörténeti séta újabb állomásán az újjáépülő villaépület bejárása során történelmi jelentőségű, 100 éves fotók és az épület hangulata idézték fel a múltat.
A jövőt pedig a már megkezdett felújítási munkálatok, és egyelőre még csak a látványtervek mutatták meg. A szándék azonban egyértelmű, a Herrich-Kiss villát a XVIII. kerületiek számára meg kell menteni.
A helytörténeti sétán részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő és Galgóczy Zoltán alpolgármester is. Mindketten kifejezték abbéli reményüket, hogy belátható időn belül régi fényében sikerül helyreállítani az épületet, ami egyrészt a Tomory Lajos Múzeum gyűjteményének, másrészt állandó, és időszaki kiállításoknak ad majd otthont.

IMG 1362 copy
Az épületbejáráson Kardos Gábor, korábbi önkormányzati képviselő, a XVIII. kerületi Települési Értéktár Bizottság elnöke, valamit Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és munkatársai értő idegenvezetésével betekinthettünk a villa egykori tulajdonosainak életébe. A villához tartozó egykori borospince kapcsán felidéződött Bókay Árpád naplóbejegyzése, ami alapján kiderült, hogy annak idején kitűnő lőrinci borokkal voltak tele a 7-10 hektoliteres hordók – a jó termésnek köszönhetően 2-300 hektoliter bort és 100-200 üveg pezsgőt is tároltak itt.
Az idén megújult belső terekben pedig a további fejlesztési tervekről is szó esett.

IMG 1372 copy