Elindult a SULPiTER projekt

Írta:  sajtóközlemény 2016.09.28.

Projektindító értekezletet tartottak 2016. július 26. és 27. között Bolognában az INTERREG Central Europe által finanszírozott SULPiTER nemzetközi projekt résztvevői.

Jóváhagyta a SULPiTER projekt – teljes nevén a “Sustainable Urban Logistic PlannIng To Enhance Regional freight transport - Fenntartható Városi Logisztikai Tervezés a Regionális Árufuvarozás Erősítésére” – megvalósítását az Interreg Central Europe. A projekt egyik fő célja, hogy támogassa a politikai döntéshozókat abban, hogy jobban érthessék a funkcionálisan összetartozó városi területeken (Functional Urban Area – FUA) zajló teherfuvarozás jelenségét energiahatékonysági és környezeti perspektívából, emellett a projekt további célja, hogy támogassa a helyi közigazgatás kapacitásfejlesztését a projekt egyik központi elemét képező ún. Fenntartható Városi Logisztikai Tervek (Sustainable Urban Logistics Plan, röviden: SULP-ok) kidolgozásában, majd gyakorlati bevezetésében.

sulpiter2

Az Európai Unió minden évben euró milliárdokat fektet szociális és területi együttműködési projektekbe, hogy válaszokat találjon a modern társadalom kihívásaira. Ezekbe a projektekbe azonban általában kizárólag szakértőket és politikai döntéshozókat vonnak be, így ők határozzák meg, hogy mire fordítsák a rendelkezésükre álló támogatást.

sulpiter1

Abból a célból, hogy a SULPiTER projekt valóban a létező regionális szükségletekre adjon optimális választ, a projekt első lépése, hogy olyan nemzetközi vizsgálati módszereket fejlesszen ki és alkalmazzon – köz- és magánszektorbeli résztvevők segítségével –, amelyek révén jobban megismerhetjük a teherfuvarozás természetét és működését, ezzel segítve a döntéshozókat a megfelelő szabályozás megalkotásában. A projekt részeként kidolgozásra kerülnek majd tréningek is – ezeken nem csak a partner szervezetek képviselői vehetnek majd részt –, amelyek által a SULPiTER arra serkenti majd az európai polgárokat és döntéshozókat, hogy ők is hathatósan hallassák hangjukat jövőnk közös formálása érdekében.

A politikai szándéktól a valós területi együttműködésekig


A projekt célja a funkcionálisan összetartozó városi területeken történő fenntartható városi logisztikai tervezés kifejlesztése és meghonosítása, a Fenntartható Városi Mobilitási Tervekkel (Sustainable Urban Mobility Plan / SUMP) kapcsolatos európai uniós irányelvekkel összhangban, a logisztikai tervezést mindezzel jóval szélesebb kontextusba helyezve – a városi logisztika megközelítése ugyanis évekig csak egy-egy település közigazgatási határán belülre korlátozódott.

Együttműködés a felelős kutatásért és fejlesztésért


A SULPiTER a közlekedés-szabályozás céljai közé emeli az energia felhasználásának csökkentését. Ezt nem csak technikai változtatásokkal kívánja elérni, hanem új szempontként a teherforgalom, a térségi tervezés és a helyi kormányzás szervezetének, valamint eddig rögzült viselkedési mintáinak megváltoztatásával is.

Háttér és területi kihívások


A SULPITER projekt által megcélzott funkcionálisan összetartozó városi területek olyan közös kihívásokkal néznek szembe, mint a teherfuvarozással kapcsolatos problémák növekedése, ezen belül az áruforgalom intenzitásának és szétaprózódásának növekedése, jelentős forgalomnövekedés a logisztikai és multimodális csomópontok körül, valamint azok jelenleg sem egységes kezelése. S végül de nem utolsó sorban egy további fontos szempont, amelyet nem szabad a projekt során figyelmen kívül hagyni: a fokozódó érdekellentét a személyszállítás és az árufuvarozás között.

Kapcsolat:

 

Koordinátor:
Mr. Giuseppe Luppino,
Institute for Transport and Logistics Foundation - ITL
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Tel.: +39 051 527 3776

Kommunikációs menedzser:
Ms. Ana Sinkovic
Central European Initiative – CEI
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +390407786758

További információk:
http://www.interreg-central.eu/Content.Node/SULPiTER.html