Több generáció találkozóhelye

Írta:  K.Gy, 2016.09.30.

Hiányt pótol az a multifunkciós játszótér, amelynek építése másfél hete kezdődött el a Zsebők Zoltán Szakrendelő mellett. Három év múlva már több generáció találkozhat itt.

Munkagépeket láthat dolgozni egy elkerített területen, aki mostanában a Zsebők Zoltán Szakrendelő közelében jár. A Lőrinci Nagykönyvtár és a Karinthy Frigyes Gimnázium közötti parkban hamarosan befejezik egy új, multifunkciós játszótér első ütemét, a legkisebbek – ha az időjárás engedi – akár birtokba is vehetik az eszközöket.

Régóta várják

– Hiánypótló beruházásról van szó – mondta Szarvas Attila alpolgármester. – A szakrendelő környékén az elmúlt években sorra épültek a lakóparkok. Vannak új épületek a Thököly úton, a Szent Lőrinc sétányon és a rendelőtől kicsit távolabb is. Ennek köszönhetően rengeteg fiatal család költözött a kerületnek erre a részére.

VAA 4762 copy
A gyerekek pedig leginkább mozgással, szabadtéri játékkal szeretnék tölteni a szabad idejüket, egy olyan helyen, ahol a barátaikkal is találkozhatnak. Itt a szüleiknek sem kell majd aggódniuk a biztonságuk miatt.
– Jogos az igény, hogy játszótér épüljön a területen. A szülőknek ugyanis eddig messzebbre kellett menniük, ha a szabadba akarták vinni a gyerekeket – magyarázta az alpolgármester.

Miért pont itt?

Az önkormányzat elkezdte keresni azt a területrészt, ahol a terv megvalósulhat. Ehhez sok szempontot kellett figyelembe venni.

VAA 4749 copy
– Fontos volt, hogy olyan helyszín legyen, amely közel esik a lakóparkokhoz, és elég védett is – mutatott rá Szarvas Attila. – Sok helyszínt néztünk meg, és végül erre a kis parkfelületre esett a választásunk. Ennek kitűnő a fekvése, de eddig tulajdonképpen semmire sem használtuk. Ez a szép füves terület sokkal jobban szolgálja majd a helyiek érdekeit, ha egy olyan létesítmény is áll rajta, mint ez a játszótér.
Az alpolgármester nem tette hozzá, de van még egy előnye ennek a parkrésznek: az, hogy árnyas. Gyakorló szülők jól tudják, hogy a forró nyarakon micsoda kincs egy fáktól árnyékolt játszótér. Budapesten a legtöbb sajnos nem ilyen.

Sportolni is lehet

Szarvas Attila tájékoztatásából az is kiderült, hogy az önkormányzat valójában jóval nagyobb beruházásban gondolkodik, mint egy játszótér.
– Szeretnénk a felületet minél ésszerűbben és gazdaságosabban kihasználni – hangsúlyozta. – Ha már egy ilyen park épül, miért ne szolgálhatná minél szélesebb közönség hasznos időtöltését? A terv tehát az, hogy a projekt végére egy olyan közösségi tér jöjjön létre, ahol több generáció pihenhet, illetve mozoghat egyidejűleg, gyerekek, fiatalok és felnőttek is.

VAA 4780 copy
És hogy ez miképpen lehetséges? Úgy, hogy először egy alapjátszótér elemei kerülnek a térre: homokozó, csúszda, mászókák, hinta. A következő ütemben olyan eszközök, amelyek a kiskamaszok körében népszerűek, például mászófal.
– A harmadik ütemben pedig fitneszgépeket szeretnénk felszerelni – mondta Szarvas Attila.
A szabadtéren elhelyezett, ingyenesen használható fitneszeszközök városszerte egyre népszerűbbek. Pestszentimrén, a Hősök terén is állnak ilyenek, és a képviselő-testület a közelmúltban döntött arról, hogy az erre kiírt állami pályázat segítségével forrást próbál szerezni tíz további fitneszpark létesítésére.
A harmadik ütem végére tehát a Thököly út központi részén is lesz ilyen.
– A három ütem három év alatt zajlik le – tájékoztatott az alpolgármester. – Az első a tervek szerint október végén, november elején zárul. Ha tehát olyan enyhe őszünk lesz, mint az elmúlt években, a legkisebbek akár már az idén játszhatnak az új játszótéren.