Itt a szekrény, hol a kanna?

Írta:  K.Gy. 2016.10.12.

Közvetlen hangvétel, vidámság, önfeledt muzsikálás és tánc. Ezt és műfajok egész sorát kínálta október 7-9. között a XIV. Tébláb Táncfesztivál.

Egy világközösség tagjainak nevezte Vörös Árpád alapító a Városképnek adott egy korábbi nyilatkozatában azokat a fiatalabb vagy ma már középkorú embereket, akik a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola tagjai, vagy valaha azok voltak. Ennek két oka is. Az egyik az, hogy az iskolás korból kinövő, önálló életet kezdő téblábosok szerte szóródtak a világban, de – köszönhetően az iskola hangulatának, szellemiségének – folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, tág, de élő közösséget alkotnak.

VAA 6366 copy

A másik, hogy a Tébláb már huszonnégy éve szervezője egy nemzetközi táncfesztiválnak, tehát ebben az értelemben egy táncos világközösség középpontjában áll.

Egymás között

– Különben pedig azért sem tudnál a kannán játszani, mert a kannád nálam van. De ezt majd külön megbeszéljük. – Ezt Vörös Árpád már a színpadon mondta, tréfából, mégpedig a XXIV. Tébláb Néptáncfesztiválon a Bókay-kertben a Lashe Shave együttes ütősének, aki épp azt a titkot osztotta meg a közönséggel, hogy a modern roma folk zenekarokban hogyan váltották fel a tradicionális, egykor pusztán a szegénység miatt, kényszerből használt hangszereket – mint például a ceglédi kanna – az olyan korszerű eszközök, mint a szekrény nevű ütős instrumentum.

VAA 6353 copy
Ez a kis közjáték jól jellemezte a fesztivál hangulatát: közvetlen, családias volt, mint mindig. A nézőtéren ülők túlnyomó többsége maga is táncos, vagy hozzátartozó, ezért a gesztusok, a poénok egymásnak szólnak, mindenki ért mindent, nem okoz gondot, ha valakit felhívnak a színpadra közreműködni, vagy táncra invitálják a nézőtéren. És mégsem érzi magát kívülállónak, aki egyszerű érdeklődőként látogat el ide, inkább megragadja ez a kedves hangvétel, szívesen mártózik meg benne.

Áttáncoltak a vásárba

A Tébláb Táncfesztivál három napon át zajlott október 7. és 9. között. A pénteki és a szombati nap saját programsort kínált, előbb a Kondor Béla Közösségi Házban, majd a Bókay-kertben, a vasárnap délutáni műsor azonban belecsavarodott a Vasárnapi Vásári Vigadalom eseménysorába: hagyomány ugyanis, hogy a hatodik éve megrendezett vigadalom zárásaként a Tébláb táncosai lépnek fel egy előadással, majd táncházat tartanak a Bókay-kertben. A három nap alatt fellépett többek között a Bahorka Társulat, a Szenczi Molnár Albert Általános Iskola tánccsoportja, a Seríca zenekar, és természetesen a Tébláb táncosai.

VAA 6385 copy