Indul a kulturális szakemberképzés

Írta:  2013.01.22.
Kulturális szakmeberek továbbképzését segíti az önkormányzat TÁMOP támogatású, most induló programja.
Az önkormányzat 13 594 350 forintos pályázati támogatást nyert a TÁMOP keretében kulturális és közgyűjteményi szakemberek továbbképzésére. A pályázat két önkormányzati intézményt érint: a Pestszentimrei Közösségi Házat, a Kondor Béla Közösségi Házat és a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény gyűjteményi egységét. A projektindító rendezvényt január 18-án tartották a Kondor Béla Közösségi Házban.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a „ Tudás-Vágy” Budapest XVIII. kerülete közművelődési és közgyűjteményi szakembereinek továbbképzése című TÁMOP 3.2.12-12/1/KMR-2012-0005 azonosító számú pályázaton 13 594 350 forint összegű támogatást nyert el.
Az önkormányzat a kerület két intézményében kívánja a közalkalmazotti munkaviszonyban lévő közép- és felsőfokú végzettségű kulturális szakembereit továbbképezni, ebből két intézmény (Pestszentimrei Közösségi Ház, Kondor Béla Közösségi Ház) közösségi, művelődésfejlesztési funkciókat, egy pedig (Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény) múzeumi és helytörténeti feladatokat lát el.
A két intézményben az élethosszig tartó tanulást, illetve a közoktatást szolgáló tevékenységét, fenntarthatóságát és elterjesztését segíti a képzés.
Az Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat lehetőséget ad a fenntartónak arra, hogy a szakemberek kötelező továbbképzését hosszú távon és magasabb színvonalon anyagi ráfordítások nélkül megoldja.

A projektindító rendezvényt január 18-án tartotta meg az önkormányzat. A rendezvényt Kucsák László alpolgármester nyitotta meg és Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei vezetője ismertette a részvevőkkel a pályázattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
– A Pestszentimrei Közösségi Ház bővítése folyamatban van, szintén Európai Uniós projekt keretében – mondta Ódor Katalin. – Az építkezés ideje alatt ugyan nem zárunk be, de ez az időszak jó alkalom arra, hogy a humánerőforrást felkészítsük, s az új tudáselemek segítségével nekilássunk az új épület kibővült lehetőségeihez illesztett szakmai szolgáltatások rendszerének kiépítéséhez, valamint a már bevezetettek továbbfejlesztéséhez.
– A pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy a továbbképzéseken részt tudjanak venni a munkatársak – tette hozzá Goda Andrásné projektvezető. – A megvalósítási időszak 24 hónap. Ez idő alatt 16 szakember továbbképzésére nyílik lehetőség. A képzések típusa: OKJ-s, felsőfokú szakképzés és akkreditált képzés.