Székely zászló a polgármesteri hivatalon

Írta:  2013.02.12.
Az önkormányzat is kitűzte Székelyföld zászlaját, csatlakozva a székelyföldi települések iránti szolidaritást kifejező kezdeményezéshez.

Pestszetlőrinc-Pestszentimre önkormányzata is kitűzte Székelyföld zászlaját, csatlakozva a székelyföldi települések iránti szolidaritást kifejező kezdeményezéshez. A magyarországi akció válasz arra, hogy egy új rendelet szerint Hargita és Kovászna megyében közintézményre nem lehet kitenni a székely zászlót.
A két említett erdélyi megyében – amelyekben a legmagasabb, több mint 80, illetve 70 százalékos a magyar nemzetiségű lakosok aránya – a prefektus bírsággal fenyegette meg azokat a településeket, amelyek kitűzik a középületeikre a székely zászlót. Mindennek nyomatékosítására a Hargita megyei Csíkmadaras polgármesterének, Bíró Lászlónak 1000 eurós bírságról szóló felszólítást adott át személyesen a megyei elöljáró, amiért a székely zászló kikerült a csaknem teljesen magyarok lakta, kétezres lélekszámú község polgármesteri hivatalának épületére.
Németh Zsolt külügyi államtitkár az erdélyi magyar társadalom elleni szimbolikus agressziónak nevezte a lépést, és kezdeményezte a Székelyföld autonómiája melletti kiállásnak is tekinthető magyarországi zászlóakciót. Országosan egyre több település önkormányzata fejezi ki szolidaritását a székelyföldi magyarság mellett, és egyre több helyen tűzték ki a nap és a hold jelképével díszített aranysávos, égszínkék lobogót.