A villany- és gázszámla után a vízdíj is kevesebb lehet

Írta:  2013.02.13.
A gáz- és villamosenergia árának csökkentése után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (már a program következő lépésén dolgoznak.
A rendszerváltás óta első alkalommal fordul elő, hogy a kormányzat egy adott év elején nem növeli, hanem csökkenteni akarja a lakásfenntartási költségeket, összefoglaló nevén a rezsit. A 2002-2010 közötti időszakban több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak. Most viszont, a gáz- és villamosenergia árának csökkentése után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) már a program következő lépésén dolgoznak.

A decemberben bejelentett rezsicsökkentéstől a kormányzat azt várja, hogy mintegy négymillió magyar háztartásban havi 10 százalékot jelent majd a villany, a gáz és a távfűtés csökkentett díja.
A bérlakások is érintettek

Az EU középmezőnyében

A lakossági gáz- és áramár csökkentése mindenkit érint. Magyarországon 3,7 millió gázfogyasztó és 3,3 millió áramfogyasztó háztartást tartanak nyílván. 2011-ben a nettó hazai villamosenergia-fogyasztás 36 358 gigawattóra volt, ebből 12 888 gigawattórát értékesítettek az áramszolgáltatók. Tavaly a magyar háztatások 10 879 gigawattóra villamos energiát fogyasztottak, aminek átlagára 0,168 euró (mintegy 50 forint) volt kilowattóránként. Ezzel az árral Magyarország az EU-tagországok középmezőnyébe tartozik. Érdekességképpen: Dániában 0,294, Bulgáriában pedig 0,085 euróba került tavaly 1 kilowattóra energia.
 

Nem csak a saját tulajdonú ingatlanokban, hanem az önkormányzati bérlakásokban élőknek is kevesebb havi költséget hoz0 az új rendelkezés. Márpedig a leginkább rászoruló réteg többsége ilyen lakásokban él. Nincs ez másként a XVIII. kerületben sem, ahol a szociálisan rászorulóknak alapvetően kedvező bérleti díjat számol fel az önkormányzat. Az önkormányzati lakásokat felügyelő városüzemeltető cégnél éppen ezét úgy vélik, hogy a saját erőből fizetendő rezsi csökkenése plusz könnyebbséget jelent.
További költségcsökkenést jelenthet majd, ha megvalósul a kormányzat következő lépése. Az NFM elsősorban a víz- és csatornadíjak csökkentésének lehetőségét vizsgálja, de szó van többek között a kéményseprési és szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségéről.
A kedvező változás

Az év elején járva mindenki izgatottan várja az első számlákat, hogy vajon mennyivel kell kevesebbet fizetnie. Nincs ezzel másként a Pestszentlőrincen élő Mátyus Erzsébet.
– Egyelőre még kevés sárga csekk érkezett meg, hiszen az intézkedések bevezetése óta, csak néhány hát telt el, de remélem, hogy a februári, márciusi számlákban már számszerűleg is megjelenik ezeknek a hatása – mondta a higiénikusként dolgozó hölgy. – Összegszerűen havi 1-2 ezer forintos megtakarításra számítok. Ez nem tűnik soknak akkor, ha például 20-25 ezer forintos fűtésszámláról van szó. Mivel köztisztviselőként dolgozom, örülnék annak, ha hosszú idő után végre emelkedne a fizetésünk, és akkor még könnyebb lenne kifizetni az alacsonyabb számlákat.
Vegyes fogadtatás

Az országos médiában olvasható közvélemény-kutatások szerint vegyesen fogadta a lakosság a rezsicsökkentő intézkedéseket. Bár a többség szerint érvényesül a kormány törekvése, vannak, akik szerint egyáltalán nem vagy csak igen kismértékben. Persze, ez utóbbiak véleménye is alátámasztja az intézkedés sikerét, hiszen ha csak havi 1000 vagy 2000 forintos megtakarítást remélnek, az akkor is kevesebb a korábbinál, ha nem tíz, hanem mondjuk csak nyolc százalékos a fizetési könnyebbség. A szkeptikus válaszadásokat egyébként az is okozhatja, hogy a lakosság többsége annak ellenére nem tudja, hogy kitől függ az energiaárak változása, hogy ez rendszeresen téma a médiában is, és ott egyértelműen a kormányzati döntésekkel magyarázzák. Mindezek ellenére egyes felmérések szerint 60 százalék azoknak az aránya, akik azt hiszik, hogy a szolgáltató változtatja az árakat.