A Lufthansa Technik új repülőgép-mérnöki központja

Írta:  sajtóközlemény 2016.10.25.

Repülőgép-mérnöki központot nyitott Budapesten a Lufthansa.

Németország vezető repülőgép-karbantartó és -mérnöki vállalata, a Lufthansa Technik AG október 21-én új repülőgép-mérnöki központot nyitott Budapesten. A szolgáltató központ elsősorban a Boeing–737 géptípusnak, a világ egyik legnépszerűbb keskeny törzsű, középtávú légi járművének az üzemeltetéshez nyújt szolgáltatásokat, valamint nem géptípus-specifikus általános támogatótevékenységet is végez.

luft
Meglévő légijármű-karbantartó tevékenysége mellett nyitott a Ferihegyi repülőtéren repülőgép-mérnöki központot a Lufthansa Technik. A társaság, amely több mint 15 éve van jelen Budapesten, a beruházással mintegy 50 új, magas képzettséget igénylő repülőmérnöki munkahelyet teremtett. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint dr. Thomas Stüger, a Lufthansa Technik igazgatóságának tagja, termékekért, szolgáltatásokért és informatikáért felelős igazgató.
Az új központ tevékenysége elsősorban a Boeing–737-es keskeny törzsű repülőgéptípushoz kapcsolódik, felöleli a rendszermérnöki munkát, a műszaki diagnosztikát és a gyorsjavítást, a karbantartási program menedzsmentjét, valamint az egyedi mérnöki feladatok ellátását. A Lufthansa Technik AG ugyanakkor a budapesti mérnökirodába telepít számos géptípustól független szolgáltatást is, így a repülőgép-hajtóművek állapotfigyelését, a gépek repülési és megbízhatósági adatainak gyűjtését és a műszaki dokumentációs szolgáltatást.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány örömmel fogad minden iparági beruházást, különösen az olyanokat, mint amilyen ez a repülőgép-mérnöki központ, amely munkalehetőséget teremt a magasan képzett mérnökök számára. Mint mondta, Magyarországnak fontos a Lufthansa-csoport jelenléte és bővülése, és kifejezetten nyitott rá, hogy támogasson minden jövőbeni együttműködést is.
„Az előzetes elemzés időszakában Budapest más európai helyszínekkel versenyzett, és végül mindenben megfelelt szigorú kiválasztási kritériumainknak – mutatott rá Marcus Knoth, a Lufthansa Technik repülőgép-rendszermérnöki és -módosítási tevékenységekért felelős menedzsere. – Itt magasan képzett és motivált munkaerő áll rendelkezésre, jó az infrastruktúra, jó a helyszín megközelíthetősége, és nem utolsósorban erős a helyi támogatás. Mindez megkönnyítette a döntést, hogy Budapestet válasszuk.”
Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója így nyilatkozott:
„A Lufthansa Technik új repülőmérnöki szolgáltató központjának megnyitása újabb fontos lépés a Budapest Airport számára, mivel újabb magas képzettséget igénylő munkahelyeket teremt a repülőtéren, ami a magyar gazdaságnak is előnyös. Örülünk a Lufthansa Technik fejlesztésének, és büszkék vagyunk rá, hiszen tovább bővíti a Magyarország légi kapujában rendelkezésre álló szolgáltatások körét, és még vonzóbbá teszi Budapestet a nemzetközi iparági szereplők számára.”
Ughy Attila a repülőtérnek otthont adó XVIII. kerület polgármestereként hangsúlyozta:
„A projekt szervesen illeszkedik a dél-pesti régióban kialakított repülőtéri klaszter munkahelyteremtő programjába. A Lufthansa Technik repülőgép-mérnöki központja számos értékes új munkahelyet teremt, így Pestszentlőrincen sikerült elérnünk a szinte teljes foglalkoztatottságot, hiszen a munkanélküliség egy százalék alá csökkent a kerületben.”