Ezüstök és bronzok

Írta:  Róth Ferenc 2016.11.04.

Pestszentimrei sikerek a németországi szumó-Eb-n.

A németországi Brandenburgban rendezték meg október 14–16. között az utánpótláskorú szumózok Európa-bajnokságát, amelyen a magyar válogatott tagjaként hat pestszentimrei sportoló is küzdőtérre lépett, szép sikereket elérve. A kontinensbajnokságról csupa jót mesélt a Pestszentimrei Birkózó Sportegyesület, a PBSE vezetőedzője, Kapitány István.

SumoEB20161 copy

– Az egyesületük nevéből arra következtetnénk, hogy birkózást oktatnak, csak azzal foglalkoznak.
– Igaz, a nevünk csak az egyik sportágat takarja, de egyre többen érdeklődnek a rokon szakág, a szumó iránt. Olyannyira, hogy egyre többen űzik ezt az edzőtermünkben.
– Mondják, hogy a szumó felé elsősorban azok fordulnak, akik nem elég jók a birkózásban, ezért inkább ezt a kevesebbek által űzött sportágat választják.
– Ebben van is igazság, meg nincs is. Az tény, hogy sokan fordulnak hazánkban a fiatalabbik szakág felé, de hogy ebben kevesebben lennének, az csak múlt időben mondható el. Egy-egy hazai szumóviadalon százak küzdenek meg egymással, s biztos vagyok abban, hogy szép jövő előtt áll a szakág.

12, 14, 16


– Ami a nemzetközi mivoltát illeti, igaz lehet ez, mert a németországi Eb-re is sokan neveztek.
– Pontosan, és ami a legörvendetesebb: már a legfiatalabbak számára is rendeznek Európa-bajnokságot.
– Ők hány évesen mutathatják be a tudásukat?
– Akár hiszi, akár nem, a mostani Európa-bajnokságon már a 12 év alattiaknak, az U12-es korosztálynak is osztottak érmeket.
– Ez nem jelenthet mást, mint hogy már tízéves korban vagy még korábban el kell kezdeni azt a szakmai munkát, amely a nemzetközi sikerekhez vezethet.
– Ennek jegyében készülnek a mi srácaink és a lányaink is.
– Akkor nézzük azokat a brandenburgi napokat...
– Három kategóriában versenyeztek. A 12, a 14 és a 16 év alattiak voltak a szereplői az Eb-nek. Húsznál is több országból érkeztek versenyzők, és voltak köztük olyanok is, akik az elkövetkező évek meghatározóivá lehetnek.

Otthon a dobogón


– Tudják-e tartani a lépést a legjobbakkal a magyarok, közelebbről az imreiek?
– Örömömre igennel válaszolhatok erre, mert a szereplésünk ezt támasztotta alá. A legfontosabb az, hogy két ezüst- és két bronzérem jutott a versenyzőimnek, amellyel a legjobbak közé tartoztak a magyar válogatottban.
– Kezdjük a legfiatalabbakkal, a 12 év alatti palántákkal.
– Itt arattunk, mert az egy-egy ezüst és bronz mellé szereztek a gyerekek két ötödik helyezést is. A legeredményesebb Lázár Csaba volt, aki a dobogó második fokára állhatott. A bronzérem Buzsi Tamásnak jutott, míg Kiss Ádám és Németh Roland az ötödik lett az erős mezőnyben.
– Eddig van egy ezüstünk és egy bronzunk...
– Ezt sikerült megdupláznia a 16 éven aluliak, az U16-osok között induló Reketh Nagy Rékának, aki a csapat legeredményesebb tagja lett. Egyéniben a harmadik helyen végzett, míg a csapatverseny döntője után ezüstérem került a nyakába. Képzelheti, mennyire boldog volt.

Az ujja bánta...


– Nem beszéltünk még a 14 évesekről.
– Itt nem termett babér, érem és helyezés nélkül maradtunk, de nem is ez okozott bánatot, hanem az, hogy a csapatunk legjobbjának tartott 16 éves Gazdag Gergő néhány nappal az Európa-bajnokság előtt megsérült, eltörte az ujját, így ő csak szurkolhatott a társainak. Pedig akár aranyat is nyerhetett volna. Tanulság lehet számára, hogy nagy verseny előtt fölösleges focizni... Vagy ha igen, akkor óvatosan.
– De azért csak nem elégedetlen?
– Erről szó sincs, a gyerekek kiválóan helytálltak, s mivel sok-sok sikerélményben volt részük, biztos vagyok benne, hogy ez kiváló „doppingszer” lesz számukra a jövő évi viadalokon.