Jubiláló Lions

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.10.

Budapest Pestszentlőrinc Lions Klub Egyesület kiállítást rendezett a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége megalakulásának százéves évfordulója alkalmából november 7-én a Városháza Galériában.

A klubmozgalom 1917-ben a vakok és gyengén látok megsegítésére, az elesettek és szükséget szenvedők önzetlen támogatására jött létre az Amerikai Egyesült Államokban.

1917-ben Melvin Jones, egy chicagói biztosítási ügynök arról győzte meg asztaltársaságát az üzletemberek Business Circle of Chicago nevű klubjában, hogy az addig különálló klubokat egyetlen, országos jellegű szervezetté kellene alakítani, amely nem csupán üzleti vagy társadalmi jelentőségű célok érdekében alkotna kommunikációs hálózatot, hanem a közösség egésze életének jobbítását is célul tűzné ki.

IMG 8108 átméretezve

A fenti találkozó meghívottjai között szerepelt a Lions Klubok Szövetsége is. Az összejövetel idején, 1917. június 7-én, már számos Lions klub működött, néhányuk már 1916 óta. Azok a Lions klubok tulajdonképpen az akkor már megszűnt Royal Order of Lions (Királyi Oroszlánrend) elnevezésű jótékonysági egyesület utódszervezeteként alakultak meg a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége.

Magyarországon az 1980-as évek vége felé jelent meg a jószolgálati mozgalom. Az 1999-ben alakult meg a Budapest-Pestszentlőrinc Lions Klub Egyesület, amely megalakulása óta adományok gyűjtésével, jótékony célú rendezvények szervezésével, a XVIII. kerületi Speciális Oktató és Fejlesztő Intézet sajátos nevelési igényű tanulóinak és a Gyöngyvirág utcai gyermekotthon lakóinak életminőségének javítása érdekében végzi tevékenységét. A pártfogoltjaik számra ünnepségeket, szabadidős programokat, jótékonysági esteket szerveznek. Az adományokból a SOFI speciális olimpikonjaikat támogatják. Évente több alkalommal szerveznek ingyenes látásszűrést (szemvizsgálatot) nemcsak a kerületben, hanem az ország különböző településein (Olaszliszka, Kiskunmajsa-Tajó és környező településeken).

Minden évben vannak a pestszentlőrinci klubnak támgatott fiataljai, akik a civil szervezet ajánlására részt vehetnek a nemzetközi ifjúsági csereprogramban, és utána beszámolót tartanak az útjukról.

A jubileumi fotókiállítás a Pestszentlőrinc Lions Klub Egyesület az elmúlt 16 év emlékezetes pillanatait idézi fel. Batári Judit, a pestszentlőrinci Lions klub elnöke és Koleszár Péter I. alkormányzó mondott ünnepi beszédet, majd az alkormányzó nyitotta meg a tárlatot. A rendezvényen részt vett Keys Mária, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének zónaelnöke is.