Igenis zöld kerület a miénk!

Írta:  K.Gy, 2016.11.11.

A környezettudatosság határozza meg az önkormányzat további fejlesztéseit is.

Egy ellenzéki felvetés nyomán egységesen állt ki az önkormányzat képviselő-testülete amellett, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit a környezettudatosság határozta meg, és és hogy ez jellemezze a jövő évi terveket is. A testület november 8-án ülésezett.

VSZ 1993 copy

Nem kell aggódniuk a Kondor Béla sétányon lévő háziorvosi rendelőbe járó betegeknek: nem maradhat el rendelés. Szebényi Attila, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jelentette ki ezt a november 8-i képviselő-testületi ülésen. Kőrös Péter képviselő (MSZP) annak apropóján tette fel a kérdést – lesz-e, aki tovább rendel –, hogy az önkormányzat hivatalosan is felbontja a szerződést az egyik nyugdíjba vonuló és ezért a praxisát átadó háziorvossal. Az ügyvezető igazgató úgy tájékoztatott, hogy már folynak a tárgyalások az ügyben, és előreláthatólag még az idén sikerül betölteni a praxist.
– Nem egyedi esetről van szó, a háziorvosok közül egyre többen mennek nyugdíjba – tette hozzá. – Mivel hosszú ideje tanítok az egyetemen, én magam is hívtam már ide rezidenst. Hasonló helyzetekre egyre inkább számítanunk kell.
Az egészségügyért felelős alpolgármester, Dömötör István úgy fogalmazott, hogy rendelés nem maradhat el. Ilyesmire egy esetben volt példa, az önkormányzat akkor is nagyon keményen lépett fel az ügyben. A betegek ellátása az elsődleges feladatok közé tartozik.

Zöld, de hogyan?

Egy elektromos autó használatáról döntött a képviselő-testület. Erre minisztériumi támogatással nyílt lehetőség. Az új, környezetbarát jármű az önkormányzat tulajdonába kerül, annak munkáját segíti. Nagy vitát váltott ki Kassai Dániel képviselő (LMP) hozzászólása, aki kevésnek ítélte egyetlen autó beszerzését, és úgy fogalmazott, az önkormányzat többet is tehetne annak érdekében, hogy a kerület mindinkább a környezettudatosság felé forduljon. Ughy Attila polgármester a válaszában felhívta Kassai Dániel figyelmét arra, hogy az önkormányzati gépjárműflotta átalakítása már 2012-ben megkezdődött, amikor a kerület országosan is az elsők között csatlakozott a Honda-programhoz, amelynek köszönhetően négy hibrid járművet használ.

VAA 9380 copy

Mint mondta, az elektromos autók piaca forradalom előtt áll, ezért még nehezen kiszámítható az ilyen járművek megtérülése, de bizonyítja, hogy a kerület nyitott a használatukra, hogy éppen ez előző ülésen szavaztak arról, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre pályázat útján több elektromos töltőállomást létesít a kerületben.

VAA 2840 copy

Dömötör István emlékeztetett a XVIII. kerületi önkormányzat hozzáállását hat éve jellemző erdőfelújításokra, parkrekonstrukciókra, lakossági pályázatokra, illetve a civil zöldmozgalmak támogatására. Az alpolgármester kiemelte, hogy az elmúlt két évben a Pilisi Parkerdő Zrt-vel együttműködve összesen 14 ezer fát ültettek a kerületben. Tájékoztatott továbbá, hogy a két városrész számos intézménye rendelkezik már saját napelem-, illetve napkollektorparkkal, és arra is rámutatott, hogy a korábbi 30–40 millióhoz képest jelenleg 150 millió forintos a környezetvédelmi büdzsé. Petrovai László (PM) megerősítette, hogy az elmúlt másfél ciklus hat évének a felújításai szerinte is mind a környezettudatosság jegyében folytak. Hozzátette, hogy bár az elektromos autók hatékonysága valóban nehezen megjósolható, a jövőbeli fejlesztéseket mindinkább ennek jegyében kell megvalósítani.

VAA 6532 copy

 

Új honlap: 56 a kerületben


A testületi ülés érdekes kiegészítője volt a napirendi pontok tárgyalása előtt Heilauf Zsuzsannának, a Tomory Lajos Múzeum igazgatójának előadása. A kiváló történész-muzeológus egy hosszú kutatás eredményét mutatta be: azt a honlapot, amelyen sikerült végre egy helyen közzétenni 1956 kerületi eseményeinek írott, elbeszélt és fényképes dokumentumait. Mint mondta, a http://18ker1956.hu/ weboldal tartalma nem végleges, folyamatosan bővül. A kutatásokhoz eddig is sok segítséget kaptak – még külföldről is – visszaemlékezőktől, családtagoktól, és remélik, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akik történetekkel, dokumentumokkal tudnak hozzájárulni az anyag gazdagításához. A kutatókkal a múzeum honlapján jelzett címeken, telefonszámokon bárki felveheti a kapcsolatot.