Az alkotás teremtő ereje

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.15.

Gera Béla Miklós kiállítása nyílt meg november 11-én az Eötvös Loránd Általános Iskola aulájában.

Az Eötvös iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Gera Béla Miklós festőművész, megkeresete Kuba Gábort, az intézmény igazgatóját azzal a kéréssel, hogy szeretne kiállítást rendezni a munkáiból.

IMG 8154 átméretezve
– Örömmel igent mondtam, mert nem baj, ha a diákok látnak képzőművészeti alkotásokat az iskola falai között is, mert az csak az épülésükre szolgál – mondta az igazgató. – Az aulában volt már helytörténeti-, bélyegkiállítás, miért ne lehetne képzőművészeti is?
Gera Béla Miklós 40 éve ballagott el az Eötvös iskolából. Már diákkorában is nagyon szeretett rajzolni, azonban a pályája kezdetén az élet másfelé sodorta. Az alkotó a dísznövénykertész szakmát tanulta ki, aminek mestere is lett, majd miután mindig is érdekelte a könyv- és lapkészítés, elvégzett egy tipográfiai tanfolyamot. Ezt követően különféle könyvkiadóknál, nyomdánál, majd az utóbbi években lapkiadóknál dolgozott.

IMG 8141 átméretezve
Néhány év kihagyás után ismét nekilátott festeni és rajzolni, amihez Felföldi Anna grafikus-illusztrátortól kapott szakmai segítséget.
1992-ben az Ybl Miklós Műszaki Főiskola szervezésében Farkas Erzsébet fotóművésszel közös kiállításon mutatta be grafikáit. Azóta több önálló és másokkal közös kiállításon vett részt.
Gera Béla Miklós Üllőn lakik, ahol megalakította gerArt stúdiót, hogy a gyerekek és felnőttek megismerkedhessenek a rajzolás és festés technikáival.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy az alkotás teret nyerjen mindenki életében, mert felszabadítja az ember teremtő erejét, kikapcsolja a mindennapi stresszből, örömöt és boldogságot ad – fogalmazott az alkotó. – Az a szép többek között a festészetben, hogy soha nem lehet két teljesen egyforma festményt készíteni.
A képeimen keresztül szeretném megmutatni, hogy hogyan látom a világot.
A kiállítást Kuba Gábor nyitotta meg, a rendezvényen részt vett Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere is.
A tárlat november 25-ig tekinthető meg.