Azért tettem, mert úgy éreztem, ezt kell tennem

Írta:  Róth Ferenc 2016.11.15.

"Nem az elismerésért tettem" – vallja Varjú Imre atya, aki 1956-os szerepvállalásáéért újabb kitüntetést kapott.

Emberi méltóságért díjat adott át november 12-én Varjú Imre nyugalmazott római katolikus plébánosnak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Varjú Imre október 23-án állami kitüntetésben is részesült, akkor a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. A nyugalmazott plébános az 1956-os forradalomhoz kötődő tetteivel érdemelte ki e komoly elismeréseket.

varju

Amikor legutóbb, az október 23-ai kitüntetése kapcsán beszélgettünk, s gratuláltam neki, feszélyezve érezte magát, nem tudott mit kezdeni azokkal a szavakkal, amelyek azért hangzottak el feléje, mert magas kitüntetésben részesült.
Most, az Emberi méltóság díj kapcsán is szíve szerint kitért volna minden neki szóló szép szó elől.
Hallva a szavait, nem is volt oly nehéz rájönni arra, miért nem szeret rivaldafénybe kerülni, még úgy sem, hogy dicsérő szavakat kap.
-Amit tettem, azért tettem, mert úgy éreztem, ezt kell tennem. Nem a jó szóért, nem az elismerésért, hanem azért, mert a papi hivatásom ezt diktálta. Nem jár érte sem köszönet, sem elismerés. Ezt éreztem akkor is, s így vagyok ezzel ma is. Nem mondom, hogy nem esett jól a felém fordulás, mert jólesett. Mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, akinek a fejében megfordult egy 84 éves katolikus atya, aki az egész életében csak annyit tett, azt tette, amit a lelkiismerete, és a belső értékítélete diktált – mondta Varjú atya, aki attól is boldog, hogy ezek az elismerések nem jártak anyagi juttatással.
Egyetlen szót is fölösleges hozzáfűzni a gondolataihoz... (Fotó: MTI)