Harmincéves A Karinthy

Írta:  (temesi) 2016.10.20.

A Karinthy gimnázium alapító igazgatójának domborművét avatták fel az intézményben.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli az idén kerületünk zászlós oktatási intézménye, a Karinthy Frigyes Gimnázium, amelynek legendás alapító igazgatójáról, a 2013-ban elhunyt Hartai Sándorról Nádasdi Mihály kerületi szobrászművész domborművet készített, amit az özveggyel Hutai László, jelenlegi igazgató leplezett le ezekkel a szavakkal:
-Hartai Sándor nem egyszerűen vezetője volt iskolánknak, hanem esszenciája is annak, amit ma „karinthys életérzésnek” nevezünk. Egy olyan belső hangulatot, családias légkört, ugyanakkor motivált, rendkívül kreatív munkastílust sikerült megalapoznia ebben az intézményben, ami csak a legjobb iskolák sajátja. Hartai igazgató úr úgy tudott fegyelmet és rendet tartani, a tanárokat pedig jó teljesítményre motiválni, hogy a békés és kiegyensúlyozott légkör nem sérült. S ez a nyugalom, ami a tantestületben uralkodott, tovább tudott sugározni a tanár-diák kapcsolatra is. Az, hogy az emléktábla ide, a tanári szoba mellé került, fontos üzenete van: itt rendszeresen „találkozhatunk” Sanyi bácsival és mindig láthatjuk jellegzetes mosolyát, bölcs és ugyanakkor megértő tekintetét.

P1100804
Galgóczy Zoltán alpolgármester pedig azt emelte ki beszédében, hogy a kerületben egy példaértékű, ikonikus iskola született harminc évvel ezelőtt, ami elsősorban Hartai Sándornak köszönhető.
-Hartai Sándor olyan szellemi műhely megformálásában játszott vezető szerepet, ami megalapozta, hogy néhány év alatt a város peremén lévő Thököly úti Állami Gimnáziumból országosan ismert és elismert Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium lett. Munkáját kerületünk 2001-ben díszpolgári címmel ismerte el – mondta.
Pilhoffer Ferenc, egykori igazgató-helyettes és Budai Anna, az unoka és egykori diák is a legendás igazgató szellemiségét emlegették beszédükben.