Új Béke teret kapunk

Írta:  2013.03.04.
Megújul a Béke tér. A Fővárosi Közgyűlés 590 millió forintot szavazott meg saját költségvetéséből a projektre.

A környékbeliek szívesen mondták el ötleteiket a kiállításon

A lőrinciek a mindennapi rohanásban talán észre sem vették, amikor tavaly március végén egy napsütötte délutánon néhány egyetemista jelent meg a Béke téren, hogy ott némi tanácskozásba és méricskélésbe fogjon. A pályájuk kezdetén álló kreatív szakemberek a Fiatal Urbanisták Tagozata (FUT) pályázati felhívására érkeztek, hogy megvizsgálják Pestszentlőrinc egyik legfontosabb forgalmi csomópontjának állapotát.

Ölet van

– Meg kellene oldani a Béke téren a gépkocsik parkolását – mondta Baloghné Rózsa Krisztina helyi lakos, üzlettulajdonos. – Az utóbbi időben megnőtt a biciklisták száma, ezért kerékpártárolókat is el kellene itt helyezni.

A Béke térrel együtt megújul a Margó Tivadar és a Baross utca balesetveszélyes kereszteződése is egy új körforgalom építésével. Erre a közgyűlés 250 millió forintot szavazott meg, és a másik projekthez hasonlóan a beruházás előkészítése 2013-ban kezdődik meg, a kivitelezés pedig 2014 végére fejeződik be.

– A Béke tér közelében lakom – vette át a szót Tóth Marcel. – Tetszik, hogy park van a téren, amelyet mindig gondoznak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tervekben szerepeljen zöldfelület. Jó volna, ha lenne még néhány pad, és egy-két közösségi térre is szükség volna. 
A lakók mindezt már jó fél évvel később, októberben mondták el a Városképnek, egy újabb fontos esemény apropóján: ekkor mutatták be egy szabadtéri kiállítás keretében azokat a terveket, amelyeket a fiatal tervezők és tervezőcsoportok készítettek a FUT pályázatára.
– A pályázat témájául a Béke tér és környezete megújítását választottuk – mondta Szerdahelyi-Németh Klára, a FUT-munkacsoport vezetője. – A pestszentlőrinci városrészközpont szerepével, funkciójával olyan hallgatói csoportok foglalkoztak, amelyek más-más témában jártasak, és egymás tudását kiegészítve működtek együtt.

A tér régóta közösségi ünnepek helyszíne, de nem tudott közösségi térré válni

A Béke teret tehát a FUT munkacsoportja választotta ki – nem véletlenül. A kerület e csomópontja forgalomtechnikai szempontból elmarad a modern követelményektől, közösségi térként pedig egyáltalán nem tud funkcionálni. Ezért támogatta az önkormányzat is minden eszközzel a tér újragondolására kiírt ötletpályázatot, s a beruházásért Ughy Attila polgármester fővárosi képviselőként a közgyűlésben is kiállt.

A főváros fizet

A Fővárosi Közgyűlés február 27-én szavazta meg a Béke tér felújításának ötletét és – ami ugyanilyen fontos – az ehhez szükséges költségvetési tételt is. Budapest 590 millió forintot szán a büdzséből erre a projektre.
− A projektet két évre ütemezte a közgyűlés – tájékoztatott Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő, fővárosi küldött. – A tervezés és az előkészítés 2013-ban kezdődik meg, a kivitelezésnek pedig még 2014-ben be kell fejeződnie. A projekt felelőse a Budapesti Közlekedési Központ lesz, a cég választhatja ki a tervezőt és a kivitelezőt is a megfelelő közbeszerzési eljárás lefolytatásával.
− Nagyon nagy volumenű beruházásról van szó – hívta fel a figyelmet Ughy Attila polgármester. − Az összeg csaknem annyi, mint amennyit az önkormányzat a pályázati támogatásokkal Pestszentimre városközpontjának megújítására költ az idén. Így sikerül két nagyon régóta kívánatos beruházást is megvalósítanunk a kerület két részében. A tervek már most magukban foglalják az orvosi rendelő előtti terület rendezését, a gyalogos felületek megújítását és az 50-es villamos végállomásának rendezését is. Az, hogy milyen egyéb elemek kerülhetnek még be a projektbe, a tervezés és a költségek pontos felmérésével derülhet ki.

A tervek között szerepel a rendelő környékének rendezése is

Ughy Attila elmondta, a tárgyalások során azt az álláspontot képviselik, hogy a már meglévő ötletek bekerülhessenek a végleges tervekbe.
− Jól sikerült a tavaly meghirdetett ötletpályázat. A benyújtott tervek szélesebb szakmai körökben is érdeklődést keltettek, hiszen azokat – a Béke téri szabadtéri kiállítás után – egy belvárosi kiállítóteremben is bemutathattuk . Szorgalmazzuk, hogy ezek beépüljenek majd a komplex, végleges tervekbe – mondta.