Takarékosság napenergiával

Írta:  2013.03.06.
Három kerületi iskola után a polgármesteri hivatal és a régi városháza épületére is napelemek kerültek.
Az Európai Unió elvárásai és a gazdasági környezet változása egyszerre kényszeríti arra az önkormányzatokat is, hogy minél gazdaságosabb energetikai megoldásokat alkalmazzanak saját intézményeik üzemeltetésében. A zöldenergia presztízse egyre nő, és különösen fontos a napenergia hasznosítása, amely a városi környezetben hatékony, tiszta és veszélytelen.

Korszerű energia

A 2010 őszén felálló önkormányzat már a kezdet kezdetén a takarékosságot, a racionalizálást tűzte a zászlajára. Az ésszerűbb gazdálkodás minden területet érint, így az energiafelhasználást is. A Városkép az elmúlt években többször számolt be arról, hogy pályázati pénzek segítségével sikerült energetikailag korszerűsíteni egy-egy kerületi oktatási vagy szociális intézményt. Ez többnyire a fűtésrendszer modernizálását, a nyílászárók cseréjét, a korszerűbb szigetelést jelentette.

Az uniós pályázati lehetőségeknek köszönhetően az önkormányzat részt tud vállalni a napenergia hasznosításában is. Az elmúlt évben három iskola tetejére helyeztek napelemrendszert, januárban pedig a polgármesteri hivatal Üllői úti épülete és a Városház utcai régi városháza is kapott ilyet.

Tíz százalékkal kevesebb

− A napelemek a napenergiát elektromos energiává alakítják át. A kerületben mind az öt épületre ugyanolyan, összesen 32 kW teljesítményű, 135 napelemből álló rendszer került fel – mondta el Marosi Zoltán, az önkormányzat vagyonvédelmi és műszaki irodájának csoportvezetője. – A napelemekről tudni kell, hogy télen-nyáron képesek a napenergia átalakítására.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a napelemmel felszerelt intézmények teljesen önellátóvá váltak.
− Az említett intézmények továbbra is rajta vannak az elektromos szolgáltató hálózatán, és az elektromos energiát közvetlenül onnan kapják. Viszont egy hitelesített digitális mérő folyamatosan méri a saját napelemek által termelt és a rendszerbe betáplált energiát. Ezt aztán az éves fogyasztásból a szolgáltató jóváírja – magyarázta el a szakember.
Az ilyesfajta megoldások Magyarországon még egészen újnak számítanak, ezért kevés hazai adat áll rendelkezésre a megtérülésről. A legjózanabb számítások szerint azonban az éves elektromos áramfogyasztásnak akár a 10 százaléka is megtakarítható ezzel a megoldással.

Működik

A napelemes rendszerek telepítése ma még viszonylag költséges, ezért sokat jelent az Európai Unió támogatása. A XVIII. kerületi önkormányzat a Széchenyi-terv Zöldgazdaság-fejlesztési programja keretében nyerte el azt az intézményenként 37,5 millió forintot, amiből az öt projektet megvalósíthatta: 2012 első felében a Gloriett, a Kondor és a Csontváry iskola tetején épültek ki a rendszerek, idén január legvégén pedig a két hivatali épület is megkapta a napelemeket.

A képet színesíti az a tény, hogy a három iskola vonatkozásában az önrészre is lehetett pályázni, így az önkormányzatnak ez a három projektje szinte nem is került pénzbe. A hivatali épületek esetében pedig mindössze 15 százalékos önrészt kellett fizetni.
− A rendszer már a két hivatali intézményben is működik, a műszaki átadás-átvétel folyamatban van. A mérőóra felszerelése az elektromos szolgáltató kompetenciája, hamarosan ez is megtörténik. A kihelyezett napelemek tehát ebben az évben már az önkormányzat pénztárcáját óvják – mondta Marosi Zoltán.