Bűnmegelőzési tanácsok Braille-írással

Írta:  Gönczöl András 2016.11.23.

Áldozatvédelemhez, bűnmegelőzéshez kapcsolódó találkozót tartottak november 18-án a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon.

Minyóczki Árpád alezredes, megbízott kapitányságvezető irodájába vendégek érkeztek. A fehér bot jellegzetes kopogó hangját a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete XVIII. kerületi Lámpás Klubjának két tagja követte: egy vak és egy látó.

2

Juhos Róbert vakon született. Erős akaraterejének köszönhetően a fogyatékosságát huszonnyolc éve a személyiségéből adódó empátiával, remek kommunikációs és humorérzékkel ellensúlyozza. A Braille-írás elsajátításának története magyarázattal szolgálhat az akaraterejére:
– Már az óvodában ráéreztem, hogy megkerülhetetlen a Braille-írás megtanulása. Általános iskolás koromra sok mesés- és ifjúsági könyvet „kiolvastam”. Keviczky Csilla rendőr hadnagy, bűnmegelőzési tanácsadó előadás-sorozata részeként a klubunkat is meglátogatta. Ezen az áldozatvédelmi, bűnmegelőzési előadáson tudatosult tagjaink és Kiss Júlia klubvezető fejében, hogy a vakok és gyengénlátók is számos alkalommal áldozatok. Magam is hallottam sorstársaim ellen elkövetett bűnesetekről. A teljesség igénye nélkül említem mobiltelefonok, laptopok, pénztárcák és egyéb értéktárgyak eltulajdonítását, sőt elrablását. A szexuális zaklatásokról, támadásokról nem is szólva.

3
– Az ötletet tett követte – kapcsolódott a beszélgetésbe Kiss Júlia. – Országosan újdonságnak tekinthető a Braille-írásos bűnmegelőzési információs kiadvány, amelynek előállítása igen pénzigényes. És itt jött Minyóczki Árpád, Keviczky Csilla és Szabó Pál rendőr törzsőrmester megvalósítási terve. A kerületben szolgáló törzsőrmester rokoni kapcsolatainak köszönhetően a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 72 darab többoldalas kiadványt készített a Lámpás Klub részére. Ezen kiadványok kézzel tapintható hasznát nem csupán a kerületi, de az ország számos, vakokat és gyengénlátókat összefogó szervezete, egyesülete, valamint könyvtára is megtapasztalhatja.