Traktoros bál a Tündérkertben

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.23.

Nyolcadik alkalommal rendezett emlékbált a Hofherr-Dutra Emléktársaság november 19-én az Új Tündérkert Étteremben.

Az Új Tündérkert (ahol ma nosztalgiacukrászda és -kávéház is működik) az előző életében villa volt tágas belső terekkel, lakószobákkal, hatalmas parkkal. A klasszicista jegyeket viselő épület tulajdonosa a 20. század legelején Hofherr Albert királyi tanácsos, nemzetközi hírű kispesti gyáros volt. Az utókor nemcsak kiváló tehetségű fejlesztőt, gyáralapítót és üzletembert tisztelhet benne, hanem olyan embert is, aki az 1900-as évek elejétől számos embernek adott munkát és tisztes megélhetést a környékén.

IMG 8263 átméretezve
– A Hofherr-Dutra Emléktársaság 2008-ban alakult meg – mondta dr. Stieber József, a társaság tiszteletbeli alelnöke. – Minden évben több rendezvénnyel állítunk emléket a hajdan Kispest és Pestszentlőrinc határában működő gyárnak, amelyet a Hofherr család alapított és tulajdonolt, s amely a szocializmus éveiben Vörös Csillag Traktorgyár néven működött, és csaknem száz évig volt a magyar mezőgazdasági gépgyártás legnagyobbika.

IMG 8267 átméretezve
Az emléktársaság idén nyolcadik alkalommal rendezte meg nagy sikerrel a Hofherr-Dutra Gépmajálist és az emlékbált.
A megnyitón ifj. Stieber József üdvözlő szavait követően Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója, Stieber József, Vinczek György, Kispest alpolgármestere és Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület alpolgármestere mondott köszöntőt.
– Nagyon fontos, hogy ápoljuk a hagyományainkat. Továbbra is szeretnénk ezt a jó együttműködést fenntartani a Hofherr-Dutra Emléktársasággal és a magunk lehetőségeivel támogatni a munkáját – hangsúlyozta a XVIII. kerület alpolgármestere. – Azt kívánom, hogy sok ilyen rendezvényt éljünk meg közösen, és hogy azok a fiatalok, akik koruknál fogva nem voltak részesei annak az időszaknak, amikor még működött a traktorgyár, folytassák majd ezt a szép hagyományt.

IMG 8272 átméretezve
Lévai István Zoltán az önkormányzat nevében köszöntötte a társaság tiszteletbeli alelnökét 70. születésnapja alkalmából, majd megnyitotta a bált. A rendezvényen a nemzetközi hírű Botafogo Táncegyüttes és az Amira Art Company táncosai adtak fergeteges műsort. A hajnalig tartó jókedvről a Deme Trió gondoskodott.