Elkezdődött az Imre-ház felújítása

Írta:  2013.03.06.
A Pestszentimre városközpontját megújító fejlesztéssorozat része a Nemes utca 14. alatt lévő Imre-ház felújítása, átalakítása.
A Pestszentimre városközpontját megújító fejlesztéssorozat része a Nemes utca 14. alatt lévő Imre-ház felújítása, átalakítása. A munkaterületet február 12-én adta át az önkormányzat a felújítást végző cégnek. A várhatóan az őszig tartó munkálatok idejére az önkormányzatnak az épületben lévő hivatali helyiségéből a polgármesteri hivatalba költözött Gera Éva pestszentimrei referens is.


– Az elmúlt két évben megszokhatták az imreiek, hogy bármilyen kérdéssel megtalálnak itt, nem kellett Lőrincre utazniuk. Most ideiglenesen a polgármesteri hivatalban leszek elérhető, de telefonon és e-mailben is állok a lakosok rendelkezésére – mondta Gera Éva.

Közösségteremtő hely

A helyi védettség alatt álló ház az évek során valódi közösségteremtő hellyé vált Pestszentimrén. Gera Éva úgy véli, hogy a felújítást követően az épület nemcsak megtartani lesz képes ezt a funkcióját, hanem akár megerősíteni is.
– Eddig az Imre-házban volt a pestszentimrei részönkormányzat székhelye is, és az ő munkájukat segítve aktív kapcsolatban állok a helyi lakossággal, egyesületekkel, civil szervezetekkel. Számos program kötődik a házhoz és az előtte lévő parkolóhoz, illetve a Hősök teréhez. Az épület az elhelyezkedése révén a felújítást követően alkalmas lehet olyan programok lebonyolítására is, amelyek egyszerre igényelnek zárt és szabadtéri helyet – sorolta a referens, hozzátéve, hogy a jövőben is várja az aktív egyesületeket, egyházi és civil közösségeket, amelyek az elmúlt években számos sikeres programot szerveztek itt.

Az ügyintézés helye a felújítás alatt

A referens úgy véli, hogy az Imre-házban a felújítást követően is indokolt volna a polgármesteri hivatal képviselete.
– Reményeim szerint továbbra is meglesz az összekötő kapocs az imreiek és a kerület vezetősége között.
A munkálatok alatt Gera Éva személyesen a polgármesteri hivatalban vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és a 06-30-431-9337-es telefonszámon érhető el.
 

A szintén az Imre-házat használó Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság helytörténeti tablói ideiglenesen a Nagykőrösi út 55–57. szám alatt lévő Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában láthatók. A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat üléseit a felújítás alatt a helyi intézményekben tartják, ezzel is szorosabbá téve a lakossággal való kapcsolatot. Az első ülés helyszíne a Napsugár óvoda volt.

Akadálymentes használat

A helyi védettségnek köszönhetően az átépítéskor ügyelni kell arra, hogy az épület a modernizálás ellenére megőrizze eredeti stílusát. Ugyanakkor a kor követelményeivel összhangban megkezdődött az akadálymentesítés: épül az alsó szinten lévő gyógyszertár bejáratához vezető rámpa.
– A házon belül is könnyebb lesz a mozgás, mert a felső szintre a jövőben lifttel is fel lehet jutni – mutatott rá Gera Éva. – Emellett természetesen az energetikai korszerűsítés is alapkövetelmény, így a nyílászárók cseréje mellett új hőszigetelést kap az épület, s korszerűsödik a fűtésrendszer is. Az utóbbihoz szükséges új kazán már a helyére is került. A felső szinten a helyiségek elrendezése némileg átalakul, és megújulnak a mellékhelyiségek is.