Bal 18 - Trumpról volt szó…

Írta:  Gönczöl András 2016.11.27.

Nemzetközi politikai kérdések szerepeltek a Bal18 legutóbbi estjének programján.

Akár az amerikai csillagos lobogó is felkerülhetett volna november 23-án a Bal 18 Közéleti Kávézó falára, hiszen az amerikai elnökválasztás eredményét, azaz Donald Trump győzelmének okait tették górcső alá az est meghívott vendégei, Gulyás Balázs és Szelestey Lajos.

VAA 3720 copy
A további szereposztás sem meglepő. A szokásokhoz híven az est háziasszonya Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, moderátora Gyuricza Péter újságíró volt, aki az internet adó elleni tüntetés során ismerté vált Gulyás Balázst, mint üzenethozót mutatta be a közönségnek. Vajon kitől is hozhatott üzenetet, hát nem mástól, mint Donald Trumptól.
- Remélem, nem okozok önöknek csalódást, de nem találkoztam az USA következő elnökével, így üzenetet sem hozhattam tőle, mondta Gulyás Balázs. - Ám belegondolva, elméletileg akár egy találkozó is létre jöhetett volna, mert mint önkéntes aktivista Nevada államban segítettem a demokraták kampányát. Szerényen hozzátenném, Nevadában Clinton asszony nyert. Az elektori választási rendszernek köszönhetően kiderült, hogy Hillary Clintonra leadott több szavazat nem volt elegendő az elnöki szék megszerzésére. Az ingadozó államok közül, például Florida és Ohio elvesztése nagy érvágás volt a demokratáknak.
- Trump győzelme milyen hatással lehet Európára? - tette fel önmagának a kérdést Szelestey Lajos újságíró és a Klub Rádió műsorvezetője. - A közeljövőben Európa meghatározó országaiban választások lesznek. Gondoljunk a franciákra, németekre, az olasz referendumra és nem utolsó sorban az osztrák választás második, megismételt fordulójára. Véleményem szerint Amerikában a rossz és a rosszabb elnökjelölt közül a rosszabb nyert. Trump győzelme minden morális gátat átszakított, megrendült a jóléti társadalomba vetett bizalom. Valahogy úgy érzem, a lecsúszó középosztály Trump felvázolt jövőképének, és nem az egyébként gyűlölt elit képviselőjének minősített Hillary Clintonnak hitt. Visszatérve Európához, vajon Trumpot követően itt is a populizmus győzedelmeskedik? Na de ez maradjon a holnapok titka. Azért van valami, ami bizakodásra adhat okot, bizonyított tény, Trump szereti a mi öreg kontinensünket, mert mi mással magyarázható a korábbi cseh, illetve szlovén származású feleségek kiválasztása.
Kunhalmi Ágnes optimista mondataiból kiemelendő: - Ne felejtsük el, nagy szavazó bázist tudhatnánk teremteni, amennyiben a „nem ilyen világot akartunk” véleményen lévő embereket magunk mögé sikerülne 2018-ra állítani. A későbbiekben talán azt a véleményünket is bizonyítva láthatjuk, mely szerint a populisták választásokat nyerhetnek, ám kormányzásra képtelenek.